Logo for NNM (Nemo Nisi Mors) Elvira, July 2011 (Photo: Anders Gustafson) Logo for NNM (Nemo Nisi Mors)
Revised

[This page is only available in Swedish]

På denna sida har jag samlat lite blandade företeelser från omvärlden. En del aktuellt för stunden, men det mesta ständigt aktuellt. Mina egna funderingar och reflektioner blandat med många tänkvärda citat från kända och okända personer. Det mesta är sånt som, enligt min uppfattning, inte fungerar som det borde, men å andra sidan är det ju så att det som fungerar som det ska lägger man inte märke till på samma sätt. I många fall verkar det som om människan ibland har svårt att inse resultaten av sina handlingar.

Mina tankar och funderingar introducerades sommaren 1998 under fotbolls-VM i Frankrike och utvidgades i takt med att ytterligare tankar dök upp. Från juli 2006 använder jag dock bloggen, men denna sida är en bra startpunkt. Läs och begrunda och ta inte allting alltför bokstavligt! Kom ihåg att jag tillhör den ironiska generationen. Skicka mig gärna kommentarer om vad ni tycker. Håller ni med mig eller är ni av en annan uppfattning?

Som Green Day uttrycker det i sin underbara låt Basket Case: "Do you have the time to listen to me whine, about nothing and everything all at once?" Om svaret är "Ja" (eller snarare "Yes"), så är det bara att läsa vidare! Förhoppningsvis får ni er en tankeställare och/eller blir lite upprörda och/eller småler lite grann. För syftet med dessa inlägg är att ni ska tänka till på vad som händer runt omkring er, både stort som smått. Det gör inget ifall ni blir lite upprörda eller provocerade, för då har jag troligen träffat en öm punkt. Ni kanske till och med har något bra svar till några av de frågor som ställs?

Jag har försökt dela upp innehållet i olika avsnitt: sport, telefoni, trafik, film/TV och en blandad kompott. "Serviceföretaget" SJ är så uselt så att det har förärats ett eget avsnitt. Så välkommen att läsa vidare bland de olika avsnitten för att fördjupa er i några av vår världs företeelser och konstigheter. Från 2001 har jag även daterat inläggen för bättre överblick. De odaterade tankarna härstammar således från sent 1900-tal och tidigt 2000-tal.

Jag vill även passa på att tacka alla er som bidrar med inlägg och krönikor i tidningar, ifrågasätter beslut och lagar, uttalar er om saker ni inte förstår etc. Det är ni som får mig att tänka i nya banor (och därmed har stor del i denna sida).

Sport i allmänhet och fotbolls-VM i synnerhet

Jag tycker det kan vara ganska trevligt att se världens bästa idrottare prestera högklassig underhållning. Därför brukar jag titta när det visas världsidrott på TV. Nu under fotbolls-VM 1998 i Frankrike har man fått se många underbara prestationer, men jag har tröttnat rejält på att se dessa fullblodsproffs hålla på att larva sig med dessa urlöjliga filmningar.

När man istället för att försöka uttnyttja en målchans man fått när man tagit sig in i straffområdet, slänger sig platt på marken och ser ut som om mamma precis sagt att man inte får någon efterrätt, så blir allt bara patetiskt. Varför vill dessa män bli ihågkomna som fotbollsvärldens största pajaser istället för att ses som världens bästa fotbollspelare? Den största pajasen för tillfället verkar vara 'fröken' Hristo, som faller så fort han kommit in i straffområdet med boll inom räckhåll. Ta bort eländet!

Som publik ser jag hellre ett häftigt spelmål än en straff som rullas in bakom en chanslös målvakt. Jag har tyckt att Dennis Bergkamp är en briljant lirare, men när han i en av Europacuperna i våras filmade ordentligt, rasade han i popularitet hos mig. Dock visade han nu i matchen Holland-Argentina med sitt 2-1 mål att han kan stå på benen och prestera oerhört bra fotboll. Det är sådant jag vill se, ej en massa trams! Tyvärr har ju även de svenska spelarna drömmar om Hollywood och slänger sig lite hit och dit (i hopp om att få ett filmkontrakt?) Den enda som lyckats få ett filmkontrakt är väl Vinnie Jones (som för övrigt varit väldigt bra i "Swordfish" och "Lock, stock..."), men han utmärkte sig väl inte direkt som en primadonna på planen, utan han var väl snarare den som sparkade ner dagdrömmarna i motståndarlagen.

En annan sak med fotboll och andra idrotter som ger poäng vid ett 0-0 resultat. Hur kan man bli belönad med poäng om det resultat man startar med står sig? Det är för mig obegripligt. Vad jag vet så går dessa sporter ut på att göra mål, men även om laget ej lyckas med en sådan fundamental sak får man med sig poäng. Man kan vara ett spelförstörande lag som bara går in för att hindra motståndaren att göra mål och kan på så sätt vid (o)lyckliga omständigheter gå väldigt långt i seriesystemen. Då tycker jag att någonting är fel. Hur kan man känna tillfredställelse över att få med sig en poäng från en match när man absolut inte presterat någonting? Detta går att applicera på många sporter.

För en förklaring av ovanstående, tänk er in i följande exempel: 4 lag, alla möter alla en gång (d v s sammanlagt 6 matcher). Man skulle kunna erhålla följande resultat och tabell (3 poäng för vinst). Frågan jag ställer mig är ifall det är vettigt att lag D vinner klart över de andra, trots att lag D endast lyckats hitta nätet en gång? Vilka matcher skulle ni vilja se? Man kan ju av resultaten se att lagen inbördes är väldigt jämna, inget lag har ju krossat något annat. Det man skulle kunna sluta sig till från resultaten är väl att lag D är ett spelförstörande lag, eller?

    Resultat:
                A - B     10 - 10
                A - C     10 - 10
                A - D      0 -  0
                B - C     10 - 10
                B - D      0 -  0
                C - D      0 -  1

    Sluttabell:
                D     1 -  0    5p
                A    20 - 20    3p
                B    20 - 20    3p
                C    20 - 21    2p

Varför envisas de i fotboll med att spela 90 minuter ineffektiv tid? Vore det inte bättre att stoppa klockan vid varje avbrott och istället spela med effektiv tid? Som det är nu vet man ju aldrig när matcherna blåses av. Man skulle kanske slippa det oerhörda maskandet från ett ledande lag i slutet av matcherna också. Har ni sett skillnaden på målvaktsarbetet hos en som spelar i det lag som leder matchen och en som spelar i det lag som jagar? Det är ju komiskt hur lång tid målvakten tar på sig vid exempelvis inspark om hans lag leder, medan motståndarmålisen knappt hinner lägga ned bollen på marken innan han kickat iväg den. Denna besynnerlighet finns i de flesta sporter som spelas på tid. I sporter där det gäller att göra ett visst antal poäng innan matchen är klar (tennis, volleyboll, bordtennis, badminton, mm) slipper man ifrån denna olägenhet med maskning och en match är aldrig avgjord med en kvart kvar att spela.
Det vore intressant att veta hur stor (läs liten) den effektiva speltiden varit i den match med minst effektiv speltid över 90 minuter. Fenomenet med (slumpmässig) tilläggstid är ju dessutom bara larvigt.
Jag anser att de enda idrotter/sportprestationer som ska avgöras på tid är när man ska ta sig från en punkt till en annan, exempelvis löpning, längdåkning, utförsåkning, simning etc. När det gäller bollsporter är det bara idiotisk att ha en tidsaspekt med i bilden för det kommer alltid ge upphov till maskningsaktioner av spelarna. Dessa sporter går ju ut på att göra poäng eller mål, så varför ska man då blanda in klockan? Är det dessutom inte effektiv tid, utan som i exempelvis fotbollens fall ineffektiv tid, som gäller, så är det helt omöjligt att undvika maskning.

Kolla även in skillnaden på en målgörare för ett lag som leder respektive en målgörare för ett lag som ligger under. Den förstnämnde kan köra segerdanser och målgester i timmar, medan den andre på sin höjd sätter pekfingret i luften innan han själv hämtar bollen i nätmaskorna för att springa med den till mittcirkeln och på så sätt minska den tid som försvinner.

Varför ska de avgörande matcherna om SM-guldet i fotboll avgöras på absolut sämst tänkbara underlag och ofta under dåliga väderleksförhållanden? Fotboll är ju en sommarsport, d v s förutsättningarna för bra prestationer är under den lite varmare och torrare årstiden. Vanliga serielunken håller på under dessa sommarmånader (undantaget sommarmånaden juli), men när det börjar hetta till och närma sig slutet och fajten om medaljer och kvalspel, då är det november månad. Vakna upp, det är i Sverige SM avgörs och här är det ofta vinter i november! Hur kan spelarna gå med på denna planering? Är det bara pengarna som styr? Skulle någon komma på tanken att anordna fotbolls-VM i Sverige i november?

En kort fråga: hur kan man misslyckas med ett inkast i fotboll?

Spelarna i backlinjen i fotboll måste varit frökens önskebarn i skolan. Alltid räcker de upp handen när de vill få uppmärksamhet. Titta bara på vilken fotbollsmatch som helst. Så fort en back blivit bortgjord och lurad upp på läktaren, i sitt misslyckade försök att ställa en motståndare offside, så åker armen upp och ögonen riktas ut mot linjemannen för att se till att denne vinkar med flaggan. Hur många backar ser ni som istället försöker avstyra anfallet och litar på att linjedomaren ser till att det vinkas när det verkligen är offside? Jag flinar alltid lite extra när en pajas till back inte får sin vilja igenom och ett mål i baken. Tänk om de kunde sköta sitt jobb och lira boll i stället, och låta linjemännen sköta sitt.

När folk skadar sig i fotboll, får man ofta höra anledningen: 'Han fastnade med dobbarna i gräset'. Varför använder de dobbar överhuvudtaget då? Är inte meningen med dobbarna att man ska fastna i gräset?

Varför får inte vi vanliga Svenssons tillgång till fotbollsläkarnas mirakelmedel? Det måste ju vara något speciellt i deras kylsprayer och vattenflaskor, eftersom de lyckas få liv i till synes dödförklarade spelare emellanåt. De enda spelare som viftar livligare än backarna är väl de som precis blivit utburna på bår med en ordentlig skada, men precis då de kommit utanför plan hoppar ur båren och vill in och spela igen...

Här följer några andra personers tankegångar jag stött på i samband med fotbolls-VM 1998.

VM i barnsligt och larvigt beteende är över oss igen. "Vuxna" män med årslöner i tiomiljonersklassen vrider sig av smärta och måste bäras ut på bår. Återhämtningen sker dock ohyggligt snabbt. I slow motion får vi åskådare ofta se att någon fysisk kontakt knappt förekommit.
Några kallar fotboll för världens största sport. Det enda jag ser är förvuxna pojkars fjanteri.

Yari von Corolainen

En liten undring angående alla dessa filmningar man ser så tydligt på repriserna nu från VM-fotbollen. Naturligtvis kan ju inte domaren uppfatta varje situation rätt i stridens hetta. Men borde inte domarkommittén i efterhand kunna gå in och varna dessa "skådisar"?
Bara vetskapen om att den möjligheten finns tror jag skulle göra att alla dessa "Åsa-Nissar" skulle tänka sig för innan de kastade sig i tid och otid.

JEAP

Jag skulle /.../ ha velat vara en cell i Ariel Ortegas hjärna, för en förklaring, för att få veta hur ett hjärnsläpp går till.
Ariel Ortega, Argentinas nummer 10, jag har verkligen älskat att se honom i detta VM, se hans spelbegåvning, dribblingar, blick och passningar som skurit de hårdaste försvar. Ariel Ortega har varit en av VM:s allra bästa spelare.
Men...och det är kanske hans förbannelse, kanske Argentinas förbannelse, kanske förbannelsen av att bära just Argentinas nummer 10...hjärnsläpp.
Tänk själv: ditt lag har legat under men kvitterat till 1-1, ditt lag har lidit en tuff match mot England och en dag kortare vila än motståndaren som har fått sin bäste försvarare utvisad, /.../ och ditt lag är på väg att ta tillbaka initiativet, på väg att mala ner och sönder motståndet.
Vad gör du då? Kastar dig likt en Anna Lindberg-wannabe när en back med problem /.../ närmar sig och försöker filma ihop en straff? Reser dig och försöker skalla motståndarnas målvakt?
Jag säger inte att Argentina förlorade matchen på Ortegas fullständigt korkade filmning, skallning, röda kort, jag är bara nyfiken på hur man fungerar, hur man tänker eller hur man kan låta bli att tänka i ett sånt läge.

Mats Olsson (Expressen)

Ingen har väl någonsin hävdat att fotbollsspelare är den intelligentaste av djurarter, men ibland undrar man.

Petter Karlsson (Expressen)

Jag har aldrig sett så många spelare filma. Det har blivit rena konstformen. Så fort en försvarare rör dem faller de. De har till och med tränat på det.

Bobby Charlton

Detta med idrottens hysteriska löneutveckling är en beklämmande sak. Jag har förståelse för att en kille som är världsbäst i sin idrott får bra betalt, men det jag inte fattar är hur skiktet som kommer under dessa stjärnor kan få så mycket i lön. Jag säger inte att det är idrottarnas fel, de försöker ju bara få ut så mycket de kan. Nej, det är sponsorerna, publiken etc, som inte säger ifrån till dessa utbetalningar. Sponsorer hivar ut pengar och folk fortsätter gå och titta på matcher och idrottsevenemang, trots att det kostar en mindre förmögenhet. Ingen kan ju påstå att en medelmåtta i idrottssammanhang är värd miljoner i årslön.

[2001-04-23] Angående lönerna i exempelvis fotboll har jag ett förslag. Sätt lönenivån i ett lag till t ex en miljon per år. Låt sedan de olika lagdelarna få dela på pengarna enligt följande:

  • Låt försvarsspelarna (inklusive målvakten) dela på hela summan i lön från början.
  • Anfallsspelarna får ingen lön alls till en början.
  • För varje mål som försvaret släpper in dras en viss summa av från deras lön.
  • För varje mål som anfallarna gör ökar deras lön med en viss summa.

Ovanstående resonemang skulle innebära att anfallarna måste göra sitt jobb (d v s mål) för att få betalt. Så funkar det ju med arbete för alla andra. Är man anfallare och inte har gjort mål på ett år ska man väl inte ha betalt för det året. Tänk om jag jobbade som pizzabagare och inte bakade en pizza på ett helt år, tror ni jag skulle få bra betalt då? Det skulle även innebära att försvarsspelarna får avdrag från sina sjyssta utgångslöner ifall de inte skötte sitt jobb (d v s hindrar motståndarna från att göra mål). Detta skulle ju bara ha fördelar. Enda gången man skulle vara tvungen att betala mycket i lön är ju ifall laget gör många mål och släpper in få, vilket innebär att laget verkligen är bra. Om laget däremot är dåligt kan man ju komma undan med lönekostnader långt under exemplets miljon. En fråga som kvarstår är ju mittfältarnas löner. Svaret är enkelt, de ska inte ha någon lön eftersom de varken hindrar motståndarna från att göra mål eller gör några mål själva. Givetvis behöver reglerna ovan putsas lite, så att inte försvararna tjänar på att inte spela fram anfallarna.

En av världens största tävlingar i cykel, Tour de France, har avgjorts. Vem som vann? Är det någon som bryr sig? När man firar segraren redan innan sista etappen avgjorts så kan man ju undra ifall åkarna har någon vinnarinställning. Tour de France suger! Magnus Bäckstedt som vann en etapp av touren 1998 sa att det är det största man kan göra inom cykelvärlden. Jag som trodde det var en större bedrift att vinna hela touren... Touren 1999 har ju bara visat att ju sämre man är som cyklist, ju större chans har man att vinna någon av de sista etapperna. Detta eftersom toppåkarna inte bryr sig om dessa "amatörers" utbrytningar, då de inte har något med den sammanlagda toppstriden att göra. Själva sitter toppåkarna och solar sig i glansen, på sin söndagsutflykt, endast vaktandes varandra. Egentligen gör de ju inte det själva heller, det är ju hjälpryttarnas uppgift. År 2000 var det värre än någonsin, när segraren Lance Armstrong utropades med flera etapper kvar och år 2002 var det ännu mer pinsamt, när det dracks "champagne" i cykelsadlarna innan sista etappen var avslutad. Kanske dags att lägga ner eländet?
År 2005 ska herr Armstrong ta sin sjunde raka seger är det tänkt och vad jag kunnat se hittills (2005-07-13) så har alla motståndare redan efter några dagars tävling lagt sig på rygg istället för att utmana om slutsegern. Herr Bäckstedt var uppe och nosade på en etappseger en dag, men efter den urladdningen rasade han ner till motionärerna igen. Vilar han sig tillräckligt kanske han kan vara med och slåss igen på de sista etapperna, alltmedan de riktiga cyklisterna är fullt upptagna med att fira Armstrongs seger.

[2001-06-07] Så var det dags igen! Giro d'Italia visar hur en cirkus (i ordets rätta bemärkelse) fungerar. Nu för tiden tillbringar cyklisterna mer tid i dopingrättegångar än vad de tillbringar i cykelsadlarna...

[2002-05-24] Cyklisterna verkar inte vilja vara sämre i år...

[2005-05-23] Skillnaden mellan cykelsporten och andra sporter känns ganska stor i vissa avseenden. I "vanliga" fall när det är dopningsrazzia kan man kanske se en person komma med en liten påse innehållandes misstänkta preparat. När det gäller Giro d'Italia så är det inte en liten påse det handlar om. På TV-bilderna får man se flera säckar(!) bäras ut från hotellen cyklisterna bor på. När hinner de få i sig alla dessa preparat?

Har galningarna som kör servicebilarna under cykelloppen verkligen körkort?

[2001-07-09] Idag fick man det bekräftat i dokumentären om ett av lagen i Tour de France. Körkort saknas för förarna, de är verkligen dårar. Att inte fler cyklister blir ihjälkörda är ett under...

Hur ser man att det är en orutinerad cyklist som vinner en etapp? Ta er en titt på cyklistens tröja. Har han glömt att dra upp dragkedjan, för att alla sponsornamn ska synas tydligt, så har han troligen inte varit i vinnarsitsen särskilt ofta...

Rallycross verkar vara en trevlig sport. Inte en dag går utan att de tävlande skäller ut sina konkurrenter eller slår sönder bilarna för varandra. Man kanske skulle gå och titta på någon deltävling. Kör hårt Eklund, Jernberg, Hansen och resten av gänget.

Vad saknas i huvudet på rallyförare egentligen? Om en rallyförare råkar braka in i publiken och köra över någon, tror ni denne stannar och kollar hur det gått för offren? Nä, full gas bara, i den fortsatta jakten på viktiga sekunder. Sportens (om man nu kan kalla rally för sport) värld är underbar ibland!

Expressen om innebandy: "Från pubertetssvettiga gymnastikhallar till fullsatta arenor. På 90-talet blev plötsligt världens töntigaste sport en idrott för pannbandsstylade superidoler. Fråga oss inte hur."

[2002-05-24] Det är väldigt tufft motstånd i innebandy-VM för Sveriges landslag. I riktiga idrotter måste man spela kvalmatcher för att få spela VM, men inom innebandyn verkar kvalet bestå av att anmäla sig. Vill man vara med, får man vara med...

Gång?!?!? Vad är det för elände? Ta bort! Genast!

Det här med olika viktklasser i en del sporter, t ex brottning och boxning. Varför finns det bara inom vissa sporter? Varför införs det inte i exempelvis löpning? Det är ju en oerhörd skillnad på att släpa runt på 50 kg eller att släpa runt på 100 kg, men där tas ingen hänsyn. Släng på en ryggsäck med extrakilon så får vi se hur snabbt det går? Jag kan nog lova att jag kan springa jämnt med Haile G på 10 km om han skulle vara tvungen att tävla i min viktklass, dvs springa omkring med en 40-kilosvikt hela tiden... Eller ta ishockey. Det är ju skillnad på att bli manglad av 110 kg eller bli nuddad av 70 kg. Inför viktklasser i alla sporter. Dessutom undrar jag varför man bara ska vara petig på vikten inom dessa sporter? Man kan ju också dela upp de tävlande med avseende på längd, IQ, fettprocent, synfel, syreupptagningsförmåga etc, vilket skulle kunna ge följande: längdindelat basketspel, intelligensnivåer inom schack etc. Dessutom kan man ju dela in i olika organisationer så att flera kan bli världsmästare samtidigt i samma sporter. Det är ju trevligt när man har ett trettiotal regerande världsmästare i samma sport. Då behöver ju ingen gå och vara ledsen... Som absolut slutkläm kan man göra som i orienteringen och dela in i åldersklasser. Tänk att få läsa följande telegram: "Sverige har fått en ny världsmästare i sporten ABC inom organisationen XYZ, herrar 32 år, längd 185 cm, vikt 68 kg, skostorlek 39, vilopuls 47 slag per minut. Grattis Kalle Karlsson till guldet!" Hittar man bara på tillräckligt många klasser kan nog alla människor på jorden vara världsmästare om de vill. Och så levde de lyckliga i alla sina dar och alla krig var slut...

[2002-12-19] Inom svensk brottning finns det för herrar seniorer minst 7 viktklasser (mellan 49-120 kg). Inom svensk boxning finns det för herrar seniorer minst 12 viktklasser (mellan 48-91 kg). Detta innebär att det är 7 till 12 ggr större inflation på "mästare" inom dessa individuella "sporter" än vad det är inom riktiga individuella sporter. Jag tycker det är skrattretande med denna finmaskiga uppdelning. Varför, som inom boxningens lägre viktklasser, sätta storleken på klassintervallerna till 3 kilogram? Varför inte köra på exempelvis 3 gram istället? Eller 3 milligram? Det finns ju utmärkta vågar för invägning som klarar denna finmaskighet i klassindelning... Patetiskt är vad det är.

Dessutom är det ju så att invägningen kan ske flera dagar innan tävlingstillfället. Man ser hur idrottarna bantar och inget äter för att klara av invägningen, för att sedan gå och proppa i sig mat. Vid matchstart kan de väga flera kg över viktklassens gräns. Varför inte ha en våg som ska passeras precis innan varje match istället? Klarar man inte av gränsen kanske man ska fundera på att gå upp en viktklass.

[2003-09-27] Läser om brottaren Jimmy Samuelsson som ska försöka försvara sitt VM-guld. Han brottas tydligen i 66-kilosklassen, men väger normalt ca 75 kg. Inför varje tävling måste han alltså banta bort ca 10 kg. På frågan ifall hann aldrig funderat på att gå upp en viktklass svarar han: "Jag har försökt, men inte klarat konkurrensen i den tyngre klassen." Detta bevisar alltså att om det inte skulle finnas en massa viktklasser, så skulle exempelvis "världsmästaren" Jimmy Samuelsson bara vara en medelmåtta, med massor av brottare som skulle vinna över honom...

[2005-09-27] Exakt två år efter ovanstående står det återigen om Jimmy Samuelsson och hans bantningshysteri. Fjorton dagar före VM börjar han svälta sig för att gå ner 10 kg för att klara invägningen. Snacka om bra sätt att toppa formen inför ett mästerskap, att inte få äta ordentligt på två veckor. Efter invägningen "har jag 18 timmar på mig att gå upp till 74 kilo igen", säger Jimmy. Vilket innebär att han (och säkerligen även alla andra brottare) väger åtminstone 8 kg över viktklassen vid matchtillfällena.
Jag vet inte ifall jag ska skratta eller gråta åt dessa regler. Varför, varför, varför är viktklasserna, och framförallt invägningsreglerna, inte borttagna. Man skulle nästan kunna tro att brottarnas regler har tagits fram av gamla boxare...

[2003-12-28] Ytterligare ett exempel på "patetismen" inom brottning är när det gäller Martin Lidberg. Han brottades tidigare i 84-kilos, men när Ara Abrahamian blev för bra i Sverige tyckte Martin att nu var det inte kul längre. Så istället för att kriga om förstaplatsen i 84-kilo så gick Martin upp en viktklass och blev ånyo "Sverigeetta". Sen blev han världsmästare i sin nya viktklass också. Detta innebär alltså att Martin är bäst i världen, men han är inte bäst i Sverige. Han rår exempelvis inte på Ara i viktklassen under...

Jag kommer aldrig uppskatta vinnare i patetiska "viktklass-sporter" lika mycket som vinnare i riktiga sporter.

[2001-07-31] I sim-VM i Japan har man slagits om världsmästartitlar på ett fyrtiotal distanser. Räknar man bort alla lagkapper så blir det åtminstone ett femtontal individuella sträckor för både herrar och damer. Detta måste ju innebära att det finns miljarder människor som är eller har varit världsmästare i simning. Dessutom ska de väl börja fundera på att dela in i olika klasser med avseende på fötternas storlek nu när Ian Thorpe börjat dominera. Allt för att så många som möjligt, i likhet med boxningen, ska få bli världsmästare.
Ryggsim, bröstsim och fjärilsim måste väl dessutom vara simningens svar på friidrottens gång, d v s du ska ta dig mellan punkt A och punkt B så snabbt du kan men du måste på något sätt bakbinda dig själv så det inte går för snabbt. Skulle friidrotten följa simningens synsätt fullt ut, skulle man ju kunna lägga till två varianter till. Om vanlig löpning får motsvara frisim och gång får motsvara bröstsim, så skulle ju exempelvis löpning baklänges motsvara ryggsim och jämfotahopp kunde motsvara fjärilsim. Ja, ni hör själva hur larvigt det låter, men det är precis så det fungerar inom simningen. 75% av simningens grenar är alltså krystade påhitt för att man ska få möjlighet att kora fler världsmästare...
Som om detta inte vore nog så delar man dessutom upp simningens mästerskap i kortbane och långbane. Allt för att fler simmare ska kunna titulera sig mästare. Själv tar jag mig för pannan...

Kanske dags att fundera på att lägga ner "sporten" som går under namnet fälttävlan. Klassas det inte som djurplågeri när man låter en häst galoppera in i en betongmur med huvudet före, så börjar man ju undra var gränsen går för detta lagbrott...

[2002-09-18] VM i distansritt. Resultatet? Två ihjälridna hästar. Dessutom har galningarna mage att försöka komma med i OS. Behöver man säga mer?

Varför säger man så ofta i sportsammanhang att det är historiska ögonblick? "Ni har precis sett en historisk händelse. Detta är den första svenska olympiska guldmedaljen i denna sport på 40 år." Ja? Och? Det hade varit en precis lika stor historisk händelse om det bara varit fyra år sedan eller om det hade blivit en fjärde plats. Allting är historia när det väl hänt.

[2001-03-16] "Boxaren" Armand Krajnc börjar ju framstå som en riktig fegis. Bara för att han vunnit ett av alla miljarder bälten i någon av alla myggviktsklasser tror han att universum(!) kretsar kring honom. Nu när han är "världsmästare" så måste han ha ordentligt betalt för att slåss, och för att ställa upp och boxas mot folk som är bättre än honom, måste han ha ännu mer i gage. Armand lille, sluta lipa och kom igen när du tagit hem alla bälten i tungviktsklassen. Först då kan du börja fundera på att ställa krav.

[2001-06-16] Armand Krajnc igen. Den som gapar efter mycket...

Världsstjärna. Vad innebär det ordet? Ibland kan man ju få höra att Sverige har en världsstjärna i t ex bandy. Men hur kan man vara en världsstjärna när endast någon miljarddel av befolkningen vet vem man är? Ett grundläggande krav måste väl vara att man håller på med en världsidrott och/eller är känd för merparten av befolkningen för att man ska kunna bli kallad världsstjärna? Är inte bandy-VM contradiction in terms? (Precis på samma sätt som man inte kan använda orden dokusåpa och stjärna i samma mening. Eller mäklare och moral.)

[2003-03-31] Så har då ytterligare ett så kallat bandy-VM avgjorts. Skrattretande. Vad jag absolut inte förstår är varför de inte, om de nu ska spela överhuvudtaget, låter Ryssland och Sverige spela en final direkt. Sen kan de övriga nationerna spela gruppspel och "finalspel" för att slåss om bronsmedaljen. Det är ju ändå alltid så att de enda matcherna som Sverige och Ryssland behöver anstränga sig i är när de spelar mot varandra. Om man gör enligt ovan kommer man dessutom spara en hel del pengar eftersom VM inte behöver vara så långdraget.

[2001-04-14] Justitieminister Bodström anser att "golf är världens enklaste sport, eftersom det är den enda sport där bollen ligger stilla inför varje moment". Jag håller helt med honom i resonemanget (finns ju väldigt många fler sporter som passar in på beskrivningen) och vill utveckla ytterligare. Världens svåraste lagsport måste ju då vara volleyboll, eftersom det är den enda lagsport där bollen alltid måste vara i rörelse, vilket innebär att bollen aldrig ligger stilla inför något moment. Volleyboll är alltså den lagsport som kräver de snabbaste besluten och den bästa framförhållningen av sina utövare. Vilket skulle bevisas!

[2005-03-21] Den gamle LO-basen Stig Malm slår huvudet på spiken i en intervju med Dagens Industri, när han jämför olika fritidssysselsättningar:

Till skillnad från golf bygger schackspelet på intelligens...

Stig Malm

[2005-08-29] Mer om golf som sysselsättning och dess utövare:

De [golfspelarna] har så mycket tid att döda och så få idéer om hur det ska gå till att de dessutom har skapat en uppsättning fullkomligt oöverstigliga hinder för att göra sin sega skogspromenad så långdragen som möjligt. Det räcker inte ens med spelets omöjliga förutsättningar - en pytteliten boll som ska in i ett pyttelitet hål en kilometer bort. De har varit tvungna att lägga sand i vägen för hålet och anlägga en liten sjö i närheten där bollarna kan försvinna. Tusentals år av fritid och detta är det bästa mänskligheten kommit på.

Stephan Mendel-Enk (Metro)

När jag ändå är inne på att hylla volleyboll kan jag väl även konstatera att volleyboll måste vara den bollsport som kräver mest bollkänsla av utövarna. Detta eftersom det under spelets gång är tillåtet att använda hela kroppen till att behandla bollen (och inte några larviga regler som att man inte får ta bollen med händerna eller sparka på bollen).

Vi fortsätter väl på den påbörjade hyllningen till volleyboll. Jag måste ju poängtera att volleyboll är en av de mest tredimensionella (kanske till och med fyrdimensionella) sporter som finns. Jag antar att detta kräver lite förklaring för att ni ska förstå vad jag syftar på. I de flesta (boll)sporter utnyttjas ju bara två dimensioner. I t ex fotboll så är det ju mest sidled och djupled som gäller. En bollbana som går högt har ju oftast ingen speltaktisk innebörd, eftersom det inte spelar någon roll ifall bollen går fem meter eller tjugo meter över backen. Ishockey är ju ännu mer tvådimensionellt. Inom volleybollen däremot utnyttjar man ju höjden taktiskt samtidigt som man använder sig av både bredd och djup i spelet.
Golfspelet kan ju med detta synsätt anses vara tredimensionellt, men enligt min mening bör inte golf klassas som sport.
Det där med att volleybollspelet skulle vara fyrdimensionellt hänger ju då följdaktligen ihop med att det även gäller att vara på rätt ställe vid den tidpunkt då bollen befinner sig där (och detta gäller ju absolut inte t ex golf där man har all tid i världen på sig).

Volleyboll i brasiliansk skepnad är oöverträffad underhållning; det gäller både herrar och damer.

Mats Olsson (Expressen)

[2001-04-18] Intressant att se hur man definierar spelare inom olika sporter. Fotbollsspelarna John Carew och Zlatan Ibrahimovic anses som mycket storvuxna med sina 195 cm. I flera av de lag jag spelat i skulle de vara under medellängd. De skulle nästan klassas som småväxta och skulle ligga illa till för smeknamn som t ex "Pyret". Det är skillnad på fotboll och volleyboll (läs pojkar och män).

[2001-07-31] I Copa America (amerikanska mästerskapen i fotboll) har man fått se en ny variant på hur man kan bli en vinnare. Se till att få arrangera mästerskapet och skräm sedan bort de andra lagens spelare med mordhot etc. Om motståndarna överhuvudtaget vågar skicka några spelare så kommer det inte vara de bästa. Till och med jag skulle kunna bli en lika värdig vinnare som Colombia, om jag skulle använda mig av samma metoder. Ta bort även detta elände!

[2001-09-09] Crossåkarna med inlines på fötterna kanske ska lära sig dra åt skärpet i byxorna. Då kanske man skulle kunna ta dem på allvar...

[2001-09-09] Italienske fotbollsmålvakten Toldo visade fina skådespelartalanger när han totalt missbedömt en utrusning. Patetiskt att se hur han försöker skylla sitt eget misstag på någon annan.

[2001-09-29] Jag kommer aldrig att förstå hur det kan vara sån hysteri kring speedway och hur det kunnat bli en "folksport". Aldrig någonsin!

[2001-12-15] Varför har de bästa långdistanslöparna en egen klocka som de tar tiden med på mästerskap? De kan ju få exakta kilometertider och alla andra tider de är intresserade av från den officiella tidtagningen. Jag kan förstå ifall man tar sin egen tid om man inte tillhör toppen, men topplöparna behöver ju inte hålla på med detta...

[2001-12-21] Magdalena Forsberg, upp som en sol och ner som en pannkaka. Fel tavla?!? Där kan man tala om att det inte var några millimetrar som avgjorde...

[2003-03-21] Jag undrar hur man resonerar när man bestämmer sig för att bli skidskytt. Kan det vara något i stil med: "Jag tillhör inte de bästa på att åka skidor och jag tillhör inte de bästa i skytte. Men om jag gör bägge sakerna samtidigt så kanske jag kan bli bäst." Eller hur resonerar man? Det är ju samma sak med exempelvis modern femkamp, friidrottens olika kamper och triathlon.

[2002-02-28] Vet inte vad jag ska säga om OS och idrott överhuvudtaget, men det börjar bli väldigt patetiskt nu... Den enda värdiga vinnaren i årets OS som jag ser det är Steven Bradbury, Australien, i "shorttrackens" 1000 meters lopp. Mr Bradbury hade en till det yttersta fulländad taktik (tekniken var det väl sisådär med), som förde honom till det efterlängtade guldet. Att det dessutom blev Australiens första guld någonsin i vinter-OS gör ju inte saken sämre. Starkt jobbat!
På tal om Australien var det lite synd om den australiensiska freestylehopperskan Alisa Camplin som också tog hem ett guld till nationen. Även det var ju starkt jobbat, men hade hon gjort det ett dygn tidigare hade hon blivit ihågkommen som Australiens första guldmedaljör genom tiderna i vinter-OS. Nu blev hon bara tvåa...

[2002-02-28] Tre Kronor visade under OS vilka matcher som är betydelsefulla. De gick in och skåpade ut Kanada i det viktiga gruppspelet och NHL-svenskarna lär väl ha pikat sina kanadensiska klubbkamrater en del efter den matchen. Men jag undrar ju vilka som skrattar bäst så här i efterhand... Kanadensarna visste att på transportsträckorna vinner man inga guld!

[2002-05-05] Så har man fått se ännu ett skrattretande försök med att haussa upp ishockey-VM. "Nationens revansch" måste ju bli ett praktfiasko. Hur ishockey-VM överhuvudtaget kan bli så uppskrivet och "intressant" är för mig ofattbart. I OS var ju de allra bästa spelarna med och det var ett mästerskap som det var värt att spela om och det förtjänade sin uppmärksamhet i media. Men dessa bleka VM-turneringar, vad har de för existensberättigande? Världens bästa hockeyspelare håller ju som bäst på med att göra upp om Stanley Cup. Spelarna i VM är ju bara "losers". Nej, rannsaka er själva inom ishockeyförbunden och öka intervallen mellan de "stora" turneringarna. Det är nästan i klass med simningen med alla de VM som avgörs inom ishockeyn...

[2002-05-10] Så var Tre Kronor borta från VM och "Nationens revansch" fick ett snabbt slut. "Vi" blev utslagna av något blåbärsland som existerat i ett par år... Dessutom lyckas denna nybörjarnation vinna hela turneringen vilket visar statusen på hela evenemanget...

[2002-05-13] Dags att även lägga ner den patetiska "sporten" Formel 1. Må bäste man vinna har fått en ny innebörd med patetiska stallorder...

[2002-05-23] Är det så konstigt att Fredrik Ljungberg har lite ont i ryggen när han "kramar" Olof Mellberg så våldsamt? Jag antar att Mellberg inte tyckte att att han fick tillräckligt med bollberöring under spelet, så han började träna lite försvarsteknik (eller om det nu ska heta anfallsteknik, när det gäller osäkrade missiler) istället... Hur som helst är det kul att se att det finns lite tåga i pågarna.

[2002-05-25] Ska bli intressant att se vilka som satsar på titeln som årets primadonna i fotbolls-VM. Det brukar ju alltid dyka upp nya, underhållande stjärnskott som aspirerar på den eftertraktade titeln som fotbollens största skådis. Jag satsar på att det blir antingen en sydamerikan, sydeurope eller östeurope (och jag vet att det inte är några högoddsare).

[2002-05-25] Jag måste säga att jag tycker lite synd om de spelare i fotboll som aldrig får göra några mål. Betänk att de måste springa omkring match efter match utan att få en möjlighet att föra fram sina budskap. Deras mer målfarliga kamrater kan ju göra detta flera gånger i veckan ibland. Det jag syftar på är förstås det här larvet med att efter ett mål dra upp sin spelartröja över huvudet, för att visa något sorgligt budskap skrivet på en urtvättad t-shirt. Kan de inte komma på något mer originellt?

[2002-06-03] Hur kan Sverige vara nöjda med att spela oavgjort i första matchen i fotbolls-VM? Efter 1-1 matchen mot England ser man de engelska spelarna gå med nedböjda huvuden, medan de svenska spelarna springer omkring med armarna i luften som om de redan vunnit VM. Oavgjort resultat kan ju aldrig vara något att vara nöjd med i en öppningsmatch. Vi får väl se vilka som tar sig längst av de två lagen. De hungriga engelsmännen eller de mätta svenskarna. (Sverige åkte ur i åttondelsfinal och England i kvartsfinal)

[2002-06-05] Rivaldo gör redan anspråk på titeln som årets primadonna i fotbolls-VM. Så oerhört beklämmande att se hans skrattretande pajaskonster vid hörnflaggan i matchen mot Turkiet. Från att ha varit en härlig idrottsman har han nu visat vilken ynklig människa han är. FIFA (Internationella fotbollsförbundet) sa ju innan VM att de skulle ta i med hårdhandskarna när det gällde filmande spelare ("Vi har gjort det mycket klart att vi ser allvarligt på filmningar", enligt talesman Keith Cooper). Det hårda straffet som Rivaldo fick var en dagsbot. Lite kaffepengar försvann ur Rivaldos plånbok. FIFA har verkligen visat att de inte tolererar fusk... Varför inte sätta en ordentlig gräns nu när de hade chansen och slänga ut Rivaldo från mästerskapen? Rivaldo uttryckte efter matchen att "Du får inte göra så, han förtjänade att bli utvisad". Vad Rivaldo tyckte om straffet på sitt eget filmande kan man bara spekulera i. Härligt att se ärliga idrottsmän...

[2006-06-30] Årets "Rivaldo" i fotbollens VM verkar kunna bli Thierry Henry. Vilken filmstjärna han var i matchen Frankrike-Spanien. Inte riktigt samma klass på hans "ansiktsskada" som Rivaldos för fyra år sedan, men väldigt skrattretande var det även denna gång.

[2002-06-05] Redan efter första omgången i fotbolls-VM har det haglat in domartabbar. Felaktiga straffar, felaktiga utvisningar, felaktiga offsideavblåsningar, felaktigt bortdömda mål etc. Varför inte utnyttja slowmotion-bilder från TV för att i efterhand försöka mildra effekten av alla felaktiga domslut? Som det är nu blir det ju en riktig lallarturnering, där det gäller att ha lite tur för att nå det resultat man vill ha. En del lag verkar ju ha fler skådisar än fotbollsspelare i sina lag. Jag förstår inte varför det ska vara så svårt att säga att man inte tolererar exempelvis tröjdragningar. Skulle man i efterhand på TV-bilderna kunna se att någon dragits i tröjan, kan man i efterhand slänga ut ett rött kort eller ge minuspoäng. Jag skulle vilja se den spelare som med dessa premisser fortsätter att dra motståndarna i tröjan och därmed "vanära" sitt land.

[2004-06-21] Även i fotbolls-EM är det en massa felaktiga domslut som avgör matcherna. Frankrike lyckades få oavgjort i en match efter en solklar hands och Rysslands målvakt blev utvisad i en annan match pga en påhittad hands. Så oerhört frustrerande det måste vara att komma till ett stort mästerskap för att sedan få åka hem pga felaktiga domslut. Hur bra laget än spelar, så är det ändå till sist väldigt ofta som slumpmässiga domslut avgör lagets öde.

[2002-06-08] Än en gång bevisas det vilket larv fotboll, och andra sporter, som spelas på tid är. I gruppspelsmatchen mellan Sverige-Nigeria sitter expertkommentatorn Martin Dahlin och menar att Sverige inte ska försöka göra något konstruktivt försök framåt. Det är mer än tio minuter kvar av matchen och Sverige leder med 2-1. Men nu är det spelförstörande och maskning som gäller för att bevaka sin ledning. Att Sverige lyckats skapa en del fina målchanser under matchen och kan göra ytterligare mål, det spelar tydligen ingen roll. Sista kvarten är det bakåtspel expertkommentatorn vill se. Jag däremot vill se anfall på anfall med målchanser och förhoppningsvis mål. Intressant dessutom att höra herr Dahlin prata om att hela laget måste jobba tillbaka och hjälpa till att försvara. Dahlin som väl själv aldrig tagit ett löpande steg mot egen planhalva...

[2004-06-20] Martin Dahlin, spelförstörarnas och gnällspikarnas obestridlige mästare, får fortfarande vara expertkommentator. När han kommenterar en av matcherna i fotbolls-EM så blir han lyrisk när en av spelarna i det lag som leder faller lätt i en närkamp i slutminutrarna. Herr Dahlin anser att det är mycket rutinerat gjort. Tiden går, medan han ligger och pustar ut i gröngräset. Personligen hade jag ju hellre sett att det spelades fotboll, istället för att behöva titta på vuxna män(?) som faller som käglor av minsta vindpust. Det tragiska är ju att samme spelare utan problem hade stått upp efter en likadan närkamp ifall hans lag legat under i målprotokollet. Beklämmande, både av spelaren och Martin Dahlin, att sänka sig till en så låg nivå.

[2002-06-09] Varför inte avskaffa de spelförstörande offsideavblåsningarna inom fotbollen?

[2002-06-14] Nästa gång kanske danske cyklisten Jakob Piil håller i styret tills han har passerat mållinjen. Det var riktigt roligt att se när han drattade på ändan vid målgången i Postgirot Open. Inte nog med att han blev snuvad på segern, han fick dessutom skrapa bort asfalt från knäna hela kvällen.

[2002-06-15] Vad enerverande det är att höra alla dessa klyschor bland spelare och tränare under fotbolls-VM. På frågan om vilken motståndare de fruktar mest att möta, svarar allihop, nästan som i kör, något i stil med: "Det spelar ingen roll. Alla lag och spelare som har tagit sig så här långt är mycket bra. Vi har stor respekt för alla motståndare. Vi ska koncentrera oss på vårt spel. Bollen är rund. Matchen är inte slut förrän domaren blåser av. Allt kan hända. Det gäller att jobba för laget." Varför vågar ingen säga att de fruktar ett lag eller en spelare mer än andra?

[2002-06-16] Det blir tydligen inget mys i soffan för Zlatan... Undrar ifall Anders Svensson kommer sova gott inatt, eller ifall han kommer reprisera en viss matchsekvens i oändlighet? Inte många centimetrar som skiljer från att bli en klassisk svensk hjälte jämfört med en i mängden...

[2002-06-16] Varför säger man så ofta att "målvakten var chanslös på målet"? Han har väl hur stora chanser som helst att rädda, men läser väl inte bollbanan tillräckligt bra...

[2002-06-28] Varför tycker man att en fotbollsmålvakt gör en förstklassig räddning när han sträcker ut sig lite mer än vid sina vanliga fotparader? Inom volleybollen görs flera dylika räddningar per match och dessutom lyckas volleybollspelare spela bollen till sina lagkamrater i dessa lägen. En fotbollsmålvakt kan alltså göra en (1) cool räddning på en match och haussas upp till himmelska höjder, medan en volleybollspelare kan göra tio coola räddningar per match och det ses som helt naturligt... Dessutom behöver fotbollsmålvakten bara hindra bollen från att träffa en yta (målet) utan krav på att hålla bollen i spel. En volleybollspelare däremot ska hindra bollen från att träffa en yta (spelplanen) samtidigt som bollen måste hållas i spel.

[2002-07-10] Varför värvar inte något innebandylag världens tjockaste människa som målvakt? Genom att sätta/lägga denna person framför målet, så skulle man verkligen "spika igen målet". Ett innebandylag som gör detta skulle ALDRIG förlora en enda match, eftersom de aldrig skulle släppa in något mål. Om de skulle lyckas vinna skulle ju bero på deras utespelare förstås...

[2002-07-12] Golfspelaren Jesper Parnevik angående att han blivit utbränd efter att ha spelat 19 tävlingar under ett halvår: "Det som jag har upplevt går ungefär att jämföra med en maratonlöpare som springer sex tävlingslopp på en månad. Det säger ju sig självt att det ska till mycket för att det ska fungera." Vet inte riktigt hur herr Parnevik tänker, men den jämförelsen var riktigt patetisk. Att lalla runt på golfbanan med en tävling per vecka (under flera dagar dock) under ett halvår vill han tydligen jämföra med att springa en mara var 5:e dag. Snacka om att jämföra äpplen och päron...

[2002-08-11] Man kan se fotbollsspelarna i backlinjen utöva glidtacklingar mot forwards i parti och minut, men det finns ett läge när nästan inte en enda back vill slänga sig, trots att en uppoffring i sådana lägen är värt långt mycket mer för laget och mycket enklare att utföra än en glidtackling mot en motståndare. Det jag tänker på är förstås de gånger då en forward rundar en utrusande målvakt och rullar bollen mot mål. Ofta kan det komma en försvarare springande mot mål som med lätthet skulle hindra väldigt många mål, OM de bara orkade slänga sig. Står det i deras kontrakt att de slipper slänga sig ifall de befinner sig bakom egen målvakt? Eller varför försöker de inte ens nå och sparka undan bollen?

[2022-06-05] Äntligen har jag fått se ett underbart undantag från ovanstående. De måste ha missat att skriva in i James Milners kontrakt att han inte behöver slänga sig som sista utpost. Dessutom ett av de snyggaste ingripandena, oavsett position på planen. Vackert! De kan ju ifall de vill.

[2002-08-25] Det har tydligen avgjorts ett SM i tennis, med oerhört starkt startfält. Man kunde ju tro att "världsstjärnorna" Magnus Norman, Tomas Enqvist, Thomas Johansson, Jonas Björkman skulle göra upp om medaljerna. Men inte då. Guld- och silvermedaljörer blev Kalle Flygt och Anders Påhlsson. Hur många i vårt rike har hört talas om dessa tennisvirtuoser? Verkar vara hög standard på SM i tennis...

[2002-11-22] Läser i Upsala Nya Tidning om ett av de svenska basketproffsens vardag med sitt tyska lag Telecom Bonn: "...träning varje morgon från 10.30 till 12.00 med styrketräning och individuell träning. Mellan 20.00 och 21.30 är det lagträning. Bonn spelar två matcher i veckan och dagen före match är det bara träning på kvällen. Matchdagen är det lite skottträning (sic!) och genomgång av motståndarna. Dagen efter match är spelarna ofta lediga." Anta att det är matcher onsdagar och lördagar. Detta skulle innebära följande: Måndagar tränar han 3 timmar, tisdagar 1.5 timmar, onsdagar skotträning och match, torsdagar är han ledig, fredagar tränar han 1.5 timmar, lördagar är det skotträning och match igen och söndagar tränar han inte för då är han ledig igen. I samma reportage står det att han tjänar över 100000 kr i månaden. Jag hoppas för allt i världen att det finns något tryckfel i detta reportage. Annars skulle det innebära att han tränar 6 timmar i veckan (även om man antar att matcherna spelas lördag-söndag kommer han bara upp i en träningstid av 10.5 timmar i veckan). Till detta ska man lägga lite skotträning och 2 matcher, vilket högt räknat blir sammanlagt 15 timmar i veckan. Det är ju mycket mindre tid än vad vanliga amatörer lägger på sin sport...

[2002-12-19] Är det inte dags att avskaffa uppdelningen mellan män och kvinnor inom vissa "sporter" nu? Det jag tänker på är givetvis de "sporter" där man inte har någon fördel av att vara av det manliga könet, och där det i så fall kan tävlas på lika villkor. Några av de "sporter" jag tänker på är framförallt precisionsgrenar, vilket innefattar bland annat curling, biljard (och alla dess avarter), skytte. Det finns väl knappast någon anledning att särskilja män och kvinnor i dessa "sporter" eftersom de inte har det minsta med fysik att göra. Vad anser ni?

[2003-01-07] Jag har ju lovordat volleybollen på flera ställen här ovan och ni tror kanske att jag tycker att allt som har med volleyboll att göra är bra. Men här kommer lite kritik.
Skytteligor och poängligor inom olika idrotter kan ju vara en intressant fördjupning för att ytterligare gräva ner sig i en idrott. Inom fotbollen tycker jag det fungerar ganska bra med skytteligorna. Gör man ett mål får man ett poäng och den som gör flest mål vinner skytteligan. Inom ishockeyn är det lite halvskumt med deras poängligor, för där får man så kallade assistpoäng om man råkat nudda pucken innan någon medspelare sätter den i mål (definitionen på assist är enligt regelansvariga på Svenska Ishockeyförbundet: "Målskytten får 1 poäng i statistiken. Eventuella passningsläggare, högst två, får också en poäng i statistiken. Passningspoäng delas ut om en eller flera spelare i laget spelat pucken (passat) till målskytten. Vid mål på målvaktsretur kan högst en passningspoäng utdelas. Har en motståndare spelat pucken kan de som spelade pucken innan dess inte få passningspoäng."). Dock anser jag att man inom båda dessa sporter får fram ganska rättvisa vinnare, eftersom lagen i alla fall spelar lika många halvlekar och perioder, så varje spelare har lika mycket tid på sig att ta poäng som någon annan.
Inom volleybollen fungerar det dock på ett lite annorlunda sätt, eftersom man ej tar hänsyn till hur många set ett visst lag spelat. Ett bra lag som utklassar sina motståndare med 3-0 hela tiden kommer troligtvis inte att ha sina spelare lika högt upp i poängligan som ett lag som spelar jämna 3-2 matcher hela tiden.
Låt mig ta ett exempel för att klargöra vad jag menar:
Antag att man spelar 20 matcher per lag på en säsong i en serie där alla möter alla två gånger. Det överlägsna laget vinner alla sina matcher med 3-0 och spelar därför 60 set. Antag vidare att ett av de sämre lagen förlorar alla sina matcher med 2-3 (utom mot det överlägsna laget då förlustsiffrorna skrivs till 0-3 i bägge matcherna), dvs de spelar 96 set. Antag även att bägge lagen tar ca 25 poäng per set (det överlägsna vinner ju alla set och det sämre spelar ju jämna matcher). Detta skulle innebära att det bättre laget tar sammanlagt 1500 poäng under en säsong. Det sämre laget tar sammanlagt 2400 poäng. Antar man att spelarna inom respektive lag delar lika på poängen så får man, om vi antar 10 spelare per lag, ett poängsnitt per spelare i det bästa laget på 150 poäng och i det sämre laget ett snitt på 240 poäng per spelare.
Kontentan av ovanstående resonemang är att eftersom det bättre laget troligtvis består av bättre spelare borde de hamna högre upp, men i poängligan premiereras inte det bättre lagets spelare (läs de bättre spelarna). För att komma högt upp i ligan ska du helst vara en stjärna (som får alla pass) i ett medelmåttigt lag som spelar jämna matcher mot alla lagen.
Resonemanget ovan kan ju vidareutvecklas till att det för spelare i de bra lagen är bättre att se till att förlora något extra set om de vill komma högre i poängligan.
Håller ni med mig? Eller har ni en annan uppfattning?
Ovanstående är ju ett lite hypotetiskt resonemang och jag har medvetet utelämnat poäng som ett lag får på grund av motståndarmissar, att fördelningen av poäng inom ett lags spelare kan variera mycket, att olika lag förfogar över olika antal spelare mm. Jag vill bara påvisa en ytterlighet i det nuvarande poängligesystemet inom volleybollen.
Under finalspelet blir poängligan rent ut sagt patetisk, eftersom den ej tar hänsyn till hur många matcher ett lag spelar. Den bästa spelaren i det bästa laget kommer då troligtvis spela färre matcher än en medelmåttig spelare i ett medelmåttigt lag. Detta kan resultera i att den medelmåttiga spelaren (som spelar fler matcher och set) hamnar högre i poängligan än den bästa spelaren i det bästa laget. Ta bort nuvarande poängliga och gör om genom att tänka till innan!
Jag anser att man bör ta i beaktande både hur många matcher ett lag spelar samt framförallt hur många set ett lag spelar, annars kommer poängligan aldrig visa något av värde.

[2003-01-11] Ishockey?!? Spöar man på en människa med knytnävarna i ansiktet skulle man få sitta bakom lås och bom ett tag. Har man ett par skridskorör på fötterna samtidigt som man nitar någon får man dock betalt. På sin höjd kan det rendera i matchstraff och eventuellt några dagars avstängning. Kan inte förstå varför det pågår en diskussion om att tillåta proffsboxning i Sverige. Det är ju tillåtet i varenda ishockeymatch redan, dessutom utan mjukgörande handskar på händerna. Ett tips till Armand Krajnc och Paolo Roberto: Sätt på er skridskor, så får ni slåss hur mycket ni vill på stora arenor även här i Sverige.

[2003-01-21] Det var idrottsgala i Globen igår. Om det nu var idrottsprestationer som skulle premieras, hur kunde i så fall Tony Rickardsson vara nominerad?

[2003-01-29] Undrar hur länge det dröjer innan orienteringssporten drabbas av fuskande GPS-navigatörer? En orienterare med i förväg inprogrammerade koordinater för kontrollerna kan ju tjäna en del tid vid eventuell osäkerhet i närheten av en kontroll. En titt på GPS-mottagaren för att få riktningen till kontrollen han letar efter. Koordinaterna till kontrollerna kan han få tag i på många olika sätt innan start, t ex genom en medtävlares försorg.

[2003-01-30] Maurice Greene om världsrekordhållaren på 100 meter, Tim Montgomery: "Okej, visst har han världsrekordet, men han är inte världens snabbaste man. Det är fortfarande jag." Vet inte om man ska kalla det uttalandet av Greene kaxigt eller okunnigt?

[2003-01-31] Från Upsala Nya Tidning: "Badminton. Det blev en knapp seger för Fyrisfjädern när man slog Umeå med 5-4 hemma i Fyrishov i Uppsala. Matchen avgjordes när PH Croona vann sin singel över Rasmus Wengberg och gav hemmalaget ledningen med 4-2." Jag har sett flera liknande notiser genom åren och det jag funderar på är hur matchen kan vara avgjord vid 4-2 när det är först till 5 som gäller? Det är väl i detta fall alltid den/de som ser till att den femte segern bärgas som är den som avgör matchen? Eller har de en annan matematik inom badminton?

[2003-01-31] En annan variant att fuska inom orienteringssporten är ju att använda samma taktik som man använder sig av inom exempelvis cykling, längdskidåkning mm, dvs anlita ett gäng "hjälpryttare". Några tidigt startande lagkamrater kan reka var sin del av banan och provspringa olika alternativa vägval. När så "stjärnorienteraren" startar behöver han bara springa efter en av lagkamraterna runt banan. När en kamrats hjälprytteri är över tar bara nästa vid. Jag väntar med spänning på att detta ska sättas i system...

[2003-03-05] Sportnytt slår på stort och visar ett reportage om världens enda tävlande kvinna i isracing. Det måste ju innebära att det finns sammanlagt två människor i hela världen som håller på med isracing då? För det kan väl inte finnas någon annan än stenåldersmannen Posa...

[2003-03-20] Efter förra helgens riksangelägenhet i Uppsala, d v s SM i bandy, är det nu dags för nästa publiktillställning. I morgon börjar SM i isracing i Uppsala. Hoppas ni lyckats få tag på en av alla eftertraktade biljetter... Jag funderar i alla fall starkt på att låna en motorcykel och vara med. Tar jag mig bara i mål så har jag ju en säker bronsmedalj att hämta...

[2003-03-22] Vem som vann SM i isracing? Ja, gissa det den som kan. Posa igen. Återväxten är tryggad...

[2003-03-24] Skidåkaren Jörgen Brink uttalar sig om sina framgångar (och motgångar) i VM i Val di Fiemme: "Om jag hade klarat av min uppgift hade jag blivit omskriven, men inte alls så mycket som det blev nu. Jag har blivit känd tack vare det som hände i stafetten. Det har absolut inte varit någon nackdel gentemot sponsorerna." Jag hoppas att han inte planerade för denna ekonomiska fördel i förhand, d v s att han var så slug så att han såg pengarna tindra i ögonen därute på sista sträckan av VM-stafetten och insåg att det är bättre mediemässigt (och därmed ekonomiskt) att inte vinna...

[2003-04-16] Så verkar det som om den störste någonsin, nämligen Carl Lewis, varit dopad vid ett flertal tillfällen under sin karriär. Världen rasar samman på mer än ett sätt i dessa dagar...

[2003-04-23] Så har nu Carl Lewis erkänt att han hade lite otillåtet innanför västen. Helt klart dags att lägga ner all tro på ärlig idrott nu. "Den störste" har dragit ner rullgardinen för gott...

[2003-04-28] Ganska "lägligt" att Tommy Salo hade lite ont i axeln och inte kunde vara med när Sverige skulle ha revansch mot Vitryssland i ishockey. Hade han varit med och Sverige förlorat matchen hade han riskerat att bli landsförvisad för gott, så jag antar att han inte vågade...

[2003-05-08] Så börjar det talas om bragdguld för Tre Kronor som lyckades vända och vinna med 6-5 i kvartsfinalen mot Finland efter att ha legat under med 1-5 efter halva matchen. Om de överhuvudtaget ska vara med i dessa bragdguldsdiskussioner bör det väl vara för "bragden" att de lyckas klanta till det och hamna i ett sådant underläge. Det om något är ju en bragd...
Dessutom hoppas jag att Forsberg, Sundin och Zetterberg kan sluta rabbla sina klyschor om ingenting alls. Om nu detta inte är möjligt för dessa herrar, så kan väl åtminstone sportkanalerna skippa att sända intervju efter intervju med dessa klyschornas mästare. De säger ju inget annat än "pucken studsade vår väg", "allt kan hända", "ny match imorgon", "in och köra", "blir en tuff match", och så vidare. Tänk om de mot exempelvis Danmark kunde sagt att "Danmark ska vi köra över".

[2003-05-16] Jag blir alldeles matt. SVT tänker sända ett halvtimmesprogram inför VM i speedway. Räcker det inte med all speedway de förpestar sportnytt och sportspegeln med? Dessutom visar de programmet i repris två gånger!! Är det konstigt att man inte vill betala TV-licens om de ska lägga pengarna på sånt trams?
Jag frågar mig dessutom varför de envisas med att kalla det VM? De enda som håller på med speedway är ju svenskar, engelsmän och polacker. Sammanlagt finns det väl ett trettiotal speedwayåkare i hela världen eftersom de som håller på åker runt mellan ligorna i Sverige, England och Polen. Ett mer passande namn på mästerskapet (om de nu överhuvudtaget måste ha ett) kunde väl vara 3-nationers?

[2003-05-22] Expressens krönikör Mats Olsson skriver om uppståndelsen kring Annika Sörenstams inhopp bland herrarna i golfleken. Bland annat så sågar han på ett väldigt fint sätt några av de personer som avundsjukt står bredvid och ser på när Annika når framgångar.

När Annika nu skriver historia får Catrin Nilsmark designa nya shorts medan Marlene Hedblom får i uppgift att reda ut om i eller q kommer först i IQ.

Mats Olsson (Expressen)

[2003-06-24] Varför klarar dagens tillverkare av löparskor inte av att göra yttersulor där det inte fastnar en massa småsten? Trots dagens avancerade teknik och tillverkningsmetoder lyckas de göra små fina kanaler under sulorna där det fastnar massvis med grus och sten. Vad är nyttan med dessa små kanaler? Ofta är det någon snirklig logga som formgjutits i sulan och som ofelbart är en enda stor grussamlare. Jag anser ju att det är tänkt att man med ett par löparskor ska kunna springa på vägar där det ligger lite grus och småsten, och då givetvis utan att det fastnar en massa skit. Eller har jag helt missuppfattat användningsområdet för löparskor?

[2003-07-05] Något mörkrädd blir man när man läser om att över 2 miljarder(!) människor ska ha tittat på direktsändningar när David Beckham skriver på några papperslappar och provar ett matchställ... Dessutom var det många hundra journalister där och bevittnade det hela. Vad var det intressanta med detta?

[2003-09-08] Läser att fotbollslandslagets kapten Olof Mellberg tycker att San Marino är fruktansvärt dåliga och att det hade varit bättre att köra ett träningspass istället för att spela EM-kval mot dem. Vad jag inte kan förstå däremot, om nu San Marino är så dåliga som Olof säger, är varför Sverige inte lyckas göra mer än fem mål under 90 minuters speltid. Det pekar väl på att Sverige inte är något vidare heller, om man inte ens kan näta en gång i kvarten mot ett sånt gärdsgårdslag...

[2003-09-08] Såg lite av Sveriges sista match i basket-EM. Än en gång fick man tydligt se hur matchen redan var "klar" när det fortfarande var 10 minuter kvar av speltiden. Ryssland leder med ca 20 poäng, men både spelare, coacher och kommentatorer anser att matchen är avgjord och därför blir sista minutrarna bara en massa lallande utan varken hjärna eller hjärta. Detta övertygade mig än mer om att idrott som är avgjord innan slutsignalen ljuder är patetisk. Kan inte förstå hur idrottsutövarna och publiken står ut med detta.

[2003-12-21] Jag måste ju bara kommentera en av de floskler som hamnat på veckans topplista i Aftonbladet:

Basketmatchen mellan Umeå Comets och Luleå var jämn. Det som till sist fällde avgörandet var att Luleå satte fler bollar i korgen än Umeå.

Västerbottensnytt, avd Nähä.

Basket är ju en av de (väldigt få?) sporter där det ger olika antal poäng för att "göra mål" beroende på hur man gör "mål"? Man får ju, om jag minns rätt, antingen 1, 2 eller 3 poäng för varje gång man lyckas "näta" i basket. Detta innebär ju faktiskt att det lag som sätter flest bollar i korgen inte nödvändigtvis vinner matchen.
Ta exemplet med ett lag som sätter 10 tvåpoängare medan motståndaren sätter 7 trepoängare. Resultatet blir sålunda 20-21 och vinnare är laget som satt minst antal bollar i korgen.
Detta medför ju att floskeln ovan kan vara dubbelt "floskig". Dels goddag-yxskaft-konstaterandet att det lag som gör flest mål vinner matchen (som det brukar vara i alla sporter). Dessutom kan floskeln, enligt min mening, innehålla faktafel eftersom det i basketens fall inte går ut på att sätta flest bollar i korgen utan att göra flest poäng (vilket som sagt inte är samma sak). Enligt exemplet ovan skulle ju floskeln inte ens vara sann om man nu skulle uttryckt sig så. Det skulle vara intressant att veta ifall Luleå verkligen satte fler bollar än Umeå i den matchen? Eller ifall Luleå bara gjorde fler poäng än Umeå (vilket skulle innebära faktafel i floskeln)?
Ett annat sätt att se på floskeln är att man inte får reda på vem som vunnit matchen. Man får veta att avgörande var att Luleå satte fler bollar i korgen. Men om Luleå också vann matchen framgår ju inte av floskeln.
Nåväl, det var några tankar och funderingar kring en mångsidig sportfloskel. Det går säkert att vidareutveckla resonemangen ytterligare. Man kan visa mycket med matematik...

[2004-02-01] Jag såg att det i bandy-VM är fem nationer med. De börjar med ett gruppspel och endast de fyra första från gruppen går vidare till semifinal. I bandy-VM är det således större chans att få medalj än att åka hem utan medalj. Vad jag vet så brukar man i VM ha med sisådär 8, 16 eller 32 lag, där man verkligen får slåss för att lyckas ta sig till semifinal, men världsidrotten bandy visar att man kan göra lite annorlunda...
En annan rolig sak är tydligen att det även spelas ett B-VM i bandy?!? Jag har ingen aning om hur många nationer de lyckats skrapa ihop till det, men en inte alltför vild gissning är nog att de spelar B-final direkt...

[2004-02-08] Det är verkligt tuffa matcher för Sverige i bandy-VM. I finalen ska de möta ett Finland som de redan besegrat med 7-1 i gruppspelet, så det kan ju bara sluta på ett sätt (betänk dock hur det gick för Sverige respektive Kanada i OS-hockeyn 2002 efter att Sverige spöat kanadickerna i en obetydlig gruppspelsmatch...). Bandy-VM för Sverige går väl att jämföra med boboll-VM för Finland (om det nu skulle finnas VM i den "sporten"), dvs det finns ett land som håller på med "sporten" och tycker det är en världsidrott, men resten av världen står frågande bredvid och undrar varför det är sådan hysteri. Några länder hakar på för att kunna samla på sig någon ny VM-medalj, men i fallet med bandyn skulle ju exempelvis Förenade Arabemiraten eller Cuba få kriga om medaljerna om de bara orkade ta på sig bandyskydden...
Ja, resultatet som blev i finalen är väl att jämföra med om Finland förlorat mot Förenade Arabemiraten i boboll...

[2004-02-09] I Dala-Demokraten läser jag om Mattias Ekström som vann (en av alla klasser) i Svenska Rallyt. "Den killen har potential att i rätt bil kunna bli världsmästare i den här sporten". Detta visar ju ytterligare på att i dessa materialsporter gäller det inte att vara bäst, utan det gäller att åka i den bästa bilen för att kunna vinna något. Hur mycket tid du lägger ner på träning spelar ingen roll, så länge du inte har bästa bilen vinner du inte. Hellre en bra förare och bästa bilen, än bästa föraren och en bra bil... Krönikören Rolf Sonnerklev har även följande funderingar kring bandy-VM.

På vägen hem i bilen från Värmland hör jag på radion att Sverige förlorat VM-finalen i bandy mot Finland.
Inget direkt man stannar bilen och hoppar i en isvak för. Större smällar har man varit med om än att Sverige förlorat en final i en sport som globalt är mindre än hästpolo.

Rolf Sonnerklev (Dala-Demokraten)

[2004-02-21] Nu har ju bandyn hittat något ännu löjligare istället för VM. Nu har de uppfunnit VM för damerna också och det är, om möjligt, ännu svårare för Sverige att missa guldet. Sverige har tydligen även här lyckats övertala/muta fyra andra nationer att ställa upp (gissar att de lockat med "50 % chans till medalj om ni ställer upp"). Sverige vann sin semifinal mot Norge med 17-0 och finalen mot Ryssland med 7-0... Genom hela "VM"-turneringen har Sverige 52-0 i målskillnad. Inte ett enda insläppt mål, och jag kan ju avslöja att det beror inte på att Sverige är så bra, utan på att de andra länderna är så usla, så det finns inte på kartan. Det är tydligen bara i två av länderna som man överhuvudtaget spelar organiserat seriespel. Patetiskt att kalla det för VM.

[2004-02-21] Tjecken Lukas Bauer blev diskad i världscupen i skidor när 15 km klassiskt avgjordes i Umeå. Han ledde stort och hade säkerligen vunnit loppet med 10 sekunder om han haft huvudet med sig, men han körde fel väg inne på stadion på upploppet. "Jag tittade på mig själv på storbildsteven och missade spåret," förklarade Bauer. Om han inte skulle vara så fixerad vid bilden av sig själv, så skulle han varit en vinnare. Snacka om att vara egenkär...
En liknande händelse var ju när svensken Björn Wirdheim körde F3000-bil förra sommaren och ledde klart in på målrakan, men saktade in för att ta emot stallpersonalens ovationer och göra segergester en bit före mållinjen. Det slutade ju med att Wirdheim blev omkörd och slutade som tvåa. Att de aldrig lär sig...

[2004-03-06] När jag sitter och kollar på friidrottens inomhus-VM, slår mig plötsligt en tanke. Varför i hela friden finns det inomhus-VM för friidrotten? Det kan ju inte bero på att det är för dåligt väder utomhus, för mer än halva jordklotet har ju förhållanden som är perfekta för friidrott utomhus. Det riktiga världsmästerskapet för friidrottare hålls ju utomhus, under norra halvklotets sommarmånader. När norra halvklotet går in i sin vintersäsong så anordnar man istället VM inomhus och kallar det IVM. Den enda rimliga förklaringen jag har till att man anordnar IVM, är för att man ska kunna kora fler "världsmästare". Det såg lite roligt ut att se de tävlande som kommer från länder med sommarvärme, komma in i en kall inomhushall för att slåss om medaljer. Och varför får inte de stackars spjutkastarna eller släggkastarna vara med inomhus? De enda kraftkarlarna som får vara med och leka inomhus är ju kulstötargalningarna. Vad försöker de uppnå med ett IVM? Har IVM inte bara tillkommit för att de friidrottare som är chanslösa utomhus, ska få en möjlighet att knipa en mästerskapsmedalj under tiden som de riktiga atleterna håller på med uppbyggnadsträning inför den riktiga friidrottssäsongen?
Har ni någonsin hört talas om att exempelvis brottarna har ett VM utomhus? Eller att schackspelarna har ett VM utomhus? Eller att golfspelarna spelar inomhus? Eller att fotbollsspelarna går inomhus och gör upp om det prestigefyllda IVM? Eller att längdskidåkarna stänger in sig i något plåtskjul för att kora inomhusvärldsmästare? Nä, i mina ögon så skulle man lika gärna kunna kalla IVM i friidrott, för för-VM eller för-OS, för det är ju precis vad det är. Samtliga tävlande går ju och väntar på den riktiga säsongen och snackar ju bara om kommande VM och OS (vilka såklart hålls utomhus).

[2004-03-07] Alla tävlar på samma villkor. Pyttsan! Det gäller ju inte 200 meter inomhus i alla fall. I finalloppet i IVM för herrar räknade kommentatorerna helt sonika bort de tävlande på bana 1-3. Innan loppet hade startat! För de ansågs vara chanslösa att göra något vettigt resultat från dessa banor. Som vanligt blev ordningen i mål omvänd mot de banor de sprang på. Bana 6 vann, före banorna 5, 4, 3, 2 och 1. Springa inomhus på bana 1, måste vara jämförbart med att spela fotboll i vardagsrummet...

[2004-03-10] Den som tycker om att dopa sig, men ändå vill hålla på med idrott kan ju börja med tennis, för inom tennisen verkar det ju vara tillåtet...

[2004-03-10] Feg, fegare, Todd Bertuzzi. Blir inte denna Vancouver-spelare utslängd från NHL och inslängd i ett fängelse är det bara ännu ett bevis på att överlagd misshandel är tillåtet inom NHL.

[2004-03-14] Det finns ju sporter där man kombinerar olika saker. Vintertid så har man exempelvis skidskytte och nordisk kombination. I skidskyttet kombinerar man längdskidåkning och skytte, medan man i nordisk kombination kombinerar backhoppning och längdåkning. Varför finns det ingen sport som kombinerar på det tredje möjliga sättet? Det jag menar är att det finns ju ingen sport där kombinationen är backhoppning och skytte?
Jag har ett förslag på hur man kan tävla i kombinationen backhoppning-skytte. Varje tävlande får två hopp i backen. Alla tävlande gör sitt första hopp. Utgående från resultatet av denna första hoppomgång, låter man ledaren hoppa först, följt av den som ligger tvåa osv. Det är nu i hoppomgång två som skyttet kommer in i bilden. Samtliga motståndare, som ligger efter den hoppande från första omgången, ställer upp på rad precis nedanför uthoppet, vända ner mot underbacken och utrustade med gevär och ett skott var. När hopparen kommer flygande ut över krönet, så gäller det för motståndarna, att medan den hoppande fortfarande är i luften, försöka skjuta ner den hoppande. Notera den viktiga regeln att man endast får skjuta på hopparen när denne är i luften. När de tagit mark är de "fria". Den tävlande som får bäst sammanlagt resultat i de två hoppomgångarna är vinnare.
Denna utformning gör att det kommer in många taktiska moment förutom de rent fysiska. Ska jag försöka göra ett långt förstahopp, med större risk för att jag kommer bli nerskjuten av mina motståndare i mitt andrahopp? Ska jag göra ett dåligt förstahopp så jag är sist i första omgången? På så sätt kommer jag inte ha någon som skjuter på mig i andra omgången, men det blir kanske omöjligt att ta igen försprånget, ifall det är någon av de andra som tagit sig ner helskinnade i andra omgången. Hur dåligt förstahopp måste jag göra för att hamna sist?
Kanske kan det vara en framtida OS-gren? Det blir lite grann som Sveriges paradgren dubbel-trap fast i detta fall är det väl snarare enkel-trap...

[2004-04-03] Fotbollspelaren Fredrik Ljungberg skadade handen (förmodat benbrott) och befaras bli borta från spel i några veckor. Varför skulle han inte kunna spela? Man spelar väl inte fotboll med händerna?!? Enda anledningen till att han inte kan spela är väl i så fall att han inte kan använda handen för att rycka tag i någon motståndares tröja för att på ett fult sätt skapa fördelar och vinna mark åt sig själv. Jag ser ingen annan anledning till att en fotbollspelare (undantaget målvakterna) inte skulle kunna spela med en skadad hand.

[2004-04-25] Vad är det för missanpassade människor som kallar sig fotbollsälskare, men istället ser fotbollsmatcher som en chans till att slå någon på käften? Dessa så kallade supportrar som sägs stötta sitt lag i vått och torrt. Om det i Sverige krävs en massiv polisinsats bara för att det ska spelas fotboll, så är något väldigt fel. Flera dussin poliser behövs för att hålla koll på några få idioter som ingår i dessa inverterade Mensa-föreningar.

[2019-04-27] Vilket årtusende lever vi i? Är det 1000-talet eller 2000-talet? (Vissa) "vuxna" män behöver åtföljas av mängder av kravallutrustade poliser när de ska gå och se på fotboll. Det räcker inte med poliser som är på plats för att dirigera trafik och hjälpa till när det är mycket folk i rörelse. Polisen måste alltså vara kravallutrustad.
De "vuxna" männen kan inte befinna sig på samma tåg eller tunnelbanor och samsas om utrymmet, utan de måste hållas åtskilda och fösas fram längs gator och torg. I kalendern skriver vi 2019, men jag vet inte ifall det är rätt siffror. Dessa "vuxna" män slår sig för bröstet, själv slår jag mig för pannan.

[2004-05-08] Veckans "har-vi-ingenting-att-göra-så-hittar-vi-på-något" är från en pågående lallar-turnering i ishockey:

På lördagskvällen gör Peter Forsberg sin första match i årets VM.
Och han gör det i tröja nummer 21.
Enligt reglerna fick inte Peter Forsberg ha nummer 21 eftersom Jörgen Jönsson spelat med det numret tidigare under turneringen. Forsberg bestämde sig för 55 i stället men Jönsson ville lämna ifrån sig 21:an och Tre Kronors landslagschef /.../ vädjade till det internationella förbundets högsta beslutande organ att de skulle göra ett undantag.
Och så blev det.

Dagens Nyheter

Ovanstående, om det nu verkligen är sant, visar ju bara på vilken lekstuga hockey är. Gå till högste chefen och diskutera vilka siffror som ska stå på olika spelares tröjor?!? Sånt gör man på sin höjd i sandlådan! Har de inte viktigare saker de kan ta itu med?

[2004-06-04] Jag hörde på nyheterna att polisen gripit fyra elitidrottare i innebandy för förberedelse till rån. Jag gillar inte att man nämner orden elitidrott och innebandy i samma mening.

[2004-06-09] Så kan det gå... Sveriges U21-landslag i fotboll hade redan tagit ut biljetten till OS och börjat diskutera vilka som skulle vara med i laget. De glömde bort att det fanns en match kvar som måste vinnas innan man var helt klara dock...
Intressant med all hysteri som varit för att se till så att spelarna skulle få ledigt från sina klubblag för att spela OS-turneringen. Lite som om jag redan nu skulle kolla upp med min arbetsgivare ifall jag kan få ledigt för att vara med i OS-gymnastiken 2008. Jag är ju nämligen så gott som kvalificerad för detta evenemang redan, jag behöver bara försöka lära mig göra några kullerbyttor, sen är nog uttagningstävlingarna inga problem...
Jag fick dessutom reda på att det finns ytterligare versioner av U21-lag. Det "yngre U21-landslaget" har spelat någon turnering och där deltog "Sveriges nya U21-generation"?!? Börjar bli oroväckande likt brottning, boxning och simning nu. Om det är en yngre U21-generation, varför kan de inte spela i U19 eller något annat trams? Jag lovar, snart har vi en turnering där Sveriges "ännu yngre än yngre U21-landslag" deltar. Varför inte kalla laget för vad det är, nämligen "det sämre U21-landslaget" eller B-laget. Måste samtliga spelare i det yngre U21-landslaget vara yngre än spelarna i U21-landslaget? Eller vad är det som gäller?

[2004-06-19] Underbart att höra italienarna redan nu gnälla över en nordisk komplott i fotbolls-EM. Om det nu skulle bli 2-2 mellan Sverige och Danmark i sista gruppspelsmatchen (vilket skulle innebära att Sverige och Danmark går vidare till kvartsfinal oavsett hur många mål Italien gör mot Bulgarien), så kan ju alltid dessa primadonnor från stövellandet få tro att de hade rätt. Hade Italien istället spelat klart matchen mot Sverige (dvs ända fram tills domaren blåser av), så hade de haft avgörandet i egna händer. Men de hade väl som vanligt redan börjat putsa på naglarna och fixa håret inför kvällens diskoteksrunda... Jag tycker faktiskt att det vore lite roligt ifall Sverige och Danmark kan spela 2-2 och så att det verkligen syns att de kommit överens om det också. Vore ännu roligare ifall Italien samtidigt vinner över Bulgarien med sisådär 6-0.
För övrigt så var det underbart att skåda att ett lag kan och vågar satsa framåt enligt deviserna "allt att vinna och inget att förlora" och "anfall är bästa försvar". Att Sverige byter ut en massa försvarsspelare i andra halvlek och ersätter dem med anfallare är helt rätt väg att gå. Ytterligare ett eller ett par mål i baken hade inte spelat den minsta roll, medan både publiken och laget vann oerhört på denna offensiva satsning. Det om något ska Lars-Tommy ha "credit" för.

[2004-06-24] Det blev 2-2 mellan Sverige och Danmark. Det roligaste var som sagt att italienarna blev som tokiga över slutresultatet och klagade på uppgjord match. Det är en sak jag inte kan förstå och det är att ingen på denna jord har snackat om att Italiens sista gruppspelsmatch var uppgjord?!? När det är en minut kvar av denna match så är Italien utslaget oavsett vad det skulle bli för resultat mellan Sverige och Danmark. Då har man ändå spelat åtminstone 90+3 minuter i matchen. I fjärde och sista tilläggsminuten tillåts Italien göra ett ledningsmål vilket innebär att de vinner matchen och därmed har chans att gå vidare. Men inte diskuteras detta resultat inte, trots att det såg lite uppgjort ut...
En annan aspekt på det hela är att ifall Italien hade varit i samma situation som Sverige och Danmark så hade de garanterat sett till att resultatet blev 2-2. Skillnaden är väl bara att då hade det stått 2-2 redan i halvtid och andra halvlek hade varit en uppvisning i hur man lyckas vara fotbollsspelare utan att kunna slå bollen framåt...
Konspirationsteorier är underbara. Fotbollens okrönta primadonnor får åka hem till Italien och kanske inser de att de ska lägga mer tid på träning och mindre tid på manikyr och vaxning till nästa gång.

[2004-06-20] En väldigt positiv sak med fotbolls-EM är att det känns som om mediabevakningen för speedway minskar. Har vi riktig tur så har sportjournalisterna glömt bort dessa mopedlallare, så vi slipper höra och läsa om dem i varenda sportsändning och tidning, även efter att EM har slutat...

[2004-06-29] Varför anser så många att det är coolt när någon gör en tunnel på en motståndare i fotboll? I många av dessa fall blir ju den som gör tunneln av med bollen och vilken nytta var det då med att göra en tunnel? I hundra fall av hundra låter jag gärna en motståndare göra en tunnel på mig om det innebär att mitt lag får tillgång till bollen. Fattar inte de spelare som hela tiden försöker sig på att tunnla att det finns motståndare som vill bli tunnlade? De lämnar en lockande lucka för att få motståndaren att tunnla. Om tunneln slås så vet försvararen att hans lag kommer få tag i bollen, för fällan är ju gillrad så att bollen ska gå till försvararens medspelare. På samma sätt som att exempelvis målvakter lämnar större lucka på sin bästa sida för att anfallaren ska luras att skjuta där. Varför ska jag vara nöjd med att ha slagit en tunnel på en motståndare ifall mitt lag inte lyckas behålla bollen?

[2004-07-17] Det är just nu mycket rabalder kring alla de friidrottare i USA som åker fast för doping. En krönikör på Aftonbladet skriver följande:

Det som är glädjande är att fuskarna åker fast. Det tråkiga är att de drar hela friidrotten i smutsen, under en tid då våra svenska friidrottare når enorma framgångar - utan att fuska.

Mats Wennerholm (Aftonbladet)

Jag förstår inte hur Mats Wennerholm kan dra slutsatsen att alla vi svenskar skulle avstå doping. Varför skulle vi svenskar vara mer ärliga än exempelvis amerikanerna? Varför skulle vi svenskar nå "enorma framgångar" på ett ärligt sätt, medan alla andra framgångsrika måste ha dopat sig? Det har ju tidigare visat sig att även blåögda svenskar vet hur man proppar i sig både det ena och det andra.

[2004-08-25] Nu flödar diskussioner om hur man ska "värdera" olika prestationer. Stefan Holm, verkar anse att det största man kan göra som höjdhoppare är att vinna OS-guld. Jag håller inte med.
När det gäller "riktiga" idrotter, dvs prestationer som man kan mäta med måttband eller klocka, så anser jag att oavsett hur många guldmedaljer man vunnit så kan man inte kalla sig störst, förrän man även slagit ett rekord. Höjdhopp tillhör ju kategorin "riktiga" idrotter och det finns två rekord för Holm att ta. Det ena är det svenska rekordet och det andra är världsrekordet. Ett OS-guld är oerhört stort, men det visar bara vem i världen som var bäst just denna dag och, vilket är viktigt, med hänsyn till den standard som för tillfället råder i just den idrotten. Ingen kan ju påstå att standarden inom höjdhopp i dag är lika bra som den var för 10-15 år sedan. Patrik Sjöberg har det svenska rekordet, men lyckades inte få ett OS-guld, trots att han "hoppade strömhopp" över Stefan Holms personliga rekord (och OS-resultat) på 236 cm. Så Stefan Holm är stor, men Patrik Sjöberg är fortfarande större och kommer så vara så länge han får ha sitt svenska rekord i fred.
Stefan Holm är dock bättre på att vara "bäst när det gäller" och jag gratulerar gärna Stefan till det efterlängtade OS-guldet. Dessutom är Stefan för närvarande klart först i kön till årets bragdguld.

[2004-08-25] Borde inte bedömningssporter (gymnastik, volleyboll, handboll, fotboll, simhopp, brottning, boxning, mm) läggas ner och tas bort från OS? Tänk att ha tränat i fyra år för ett OS och sedan bli bortdömd av någon mutad domare. Snacka om antiklimax...

[2004-08-27] Utdrag från dagens ledarsida i Falu Kuriren:

Åh, en sådan härlig idrottshelg det var. Tre guld bärgades. Ett av den där monegasken - Christian Olsson.
/.../
Föreställningen runt de svenska toppidrottsmännen och -kvinnorna är alltid att de kommer ur folkdjupet och står på axlarna på den stora breddidrotten. Mycket sällan problematiseras att de efter att de har nyttjat de många offentliga anläggningarna och tjänsterna, därefter kapar banden med oss övriga skattebetalare.
Christian Olsson är en sådan idrottare. Han draperade sig i den svenska flaggan efter sitt OS-guld i tresteg och sprang ärevarv inför jublande svenskar i stadion och hulkande stolta tv-tittare, men att betala skatt i Sverige vill han naturligtvis inte. Han bor i Monaco, som har mycket lägre skatter.

Ledaren (Falu Kuriren)

Tävla för Sverige, men inte kunna vara så rakryggad att man betalar sin skatt till Sverige. Lite hyckleri får jag nog säga att det är.

[2004-09-13] Även våra "svenska" hockey- och fotbollsspelare är ju duktiga på att betala skatt till det land de så stolt(?) representerar...

[2004-09-21] Så lika men ändå så olika. Jag tänker inte på Piff och Puff utan på Piff (eller om det är Puff) och Christian. Stefan Holm är helt obesegrad under hela sommaren i höjdhopp. Christian Olsson lyckades vinna allt utom en tävling under sommaren. Bägge stoltserar med OS-guld från Aten. Bägge har verkligen dominerat sina grenar under det senaste året (läs senaste åren). Vad skiljer dem då undrar ni? Jo, Christian hoppade hem hälften av Grand Prix-guldet värt sisådär 3-4 miljoner kronor. Höjdhopp var tydligen inte med i Grand Prix, så Stefans outtröttliga hoppande resulterade "bara" i ett OS-guld, trots att han aldrig blev slagen under sommaren. Kanske lika bra det, eftersom han troligen hade fått skatta bort allting, ty Stefan är ju fortfarande svensk både i hjärta och plånbok och följdaktligen antar jag att han därmed hjälper till att betala farbror Bosses utgifter.
Stefan har dock en hemsida av hög klass som erbjuder mycket intressant läsning och som jag varmt rekommenderar.

[2004-10-12] Varför är det sådant rabalder om att David Beckham sagt att han avsiktligt och medvetet tog ett gult kort för att på så sätt bli avstängd i en match som han ändå inte kan spela (p.g.a. skada) och inte behövs i? Ni tror väl inte att han är ensam om att avsiktligt se till att få ett gult kort för att kunna "nollställa" sina varningar. Självklart är det många spelare som utnyttjar detta, för det är ju en del av spelets regler. Allt som utförs på en idrottsplan är avsiktliga handlingar (även om de kan anses osportsliga) för att gynna laget eller personen själv, kom inte och påstå något annat. Det är inte så svårt att räkna ut att en spelare gärna ser till att "missa" en betydelselös match om han kan få möjlighet att spela de "viktiga". Om det är fem minuter kvar av en fotbollsmatch och mitt lag leder med ett par mål och jag har ett gult kort från en tidigare match och nästa match är en "promenadmatch", varför skulle jag då inte passa på att råka få ytterligare ett gult kort? Beckham är inte den första och definitivt inte den sista, det är bara det att han är den första som har moral att erkänna. Ni kan ju exempelvis fråga Beckhams landsman Roy Keane ifall han inte gjort de flesta av sina brutala kapningar, som plockat bort motståndare för match eller evighet, helt avsiktligt.
Det var ju samma sak när jag spelade volleyboll och man tillät sig att få ett gult kort per set för att retas lite, när man ändå visste att det nollställdes inför nästa set. På så vis så retade man ju upp både domare, motspelare, medspelare och publik utan att det kostade något. I volleybollens fall skadade man ju för det mesta inte motståndare dock.
Så länge förseelser kan "nollställas" på ett eller annat sätt eller att man kan gynna laget genom att sätta motståndare ur spel, så kommer det givetvis alltid att utnyttjas. Så länge straffpåföljderna inte står i proportion till förseelserna, så kommer detta pågå. Vem sa att sport var sportslig?

[2004-11-18] Oerhört tragiskt att Mikael Ljungbergs liv är slut. Människor med så mycket gott inom sig är omöjliga att ersätta. Han var väldigt stor inom sin idrott, men han var ännu större vid sidan av brottarmattan.

[2005-01-27] Till skid-SM i Hudiksvall saknades det snö att åka på. Lösningen man kom fram till var att åka och hämta snö i Hassela åtta mil bort. Långtradare och lastbilar sattes in och körde i "skytteltrafik" med snö. Jag vet inte exakt hur många vändor med dessa fordon som gjordes, men jag såg en uppgift om att 4000 kubikmeter snö hade forslats mellan Hassela och Hudiksvall.
Låt oss anta att detta stämmer och att varje fordon (högt räknat) kan ta med sig 100 kubikmeter per gång. Detta innebär ett fyrtiotal rundor, gånger 16 mil, vilket ger en körsträcka på över 600 mil. Säg att varje mil kostar 50 kr att köra, så får man en kostnad på 30000 kr. Detta är bara kostnaden för att köra eländet, kostnader för att plocka upp snön och sedan lasta av den och sprida ut den tillkommer förstås.
Min fråga är ifall det inte hade varit något smartare att ta en eller ett par bussar och forslat iväg de tävlande de åtta milen till Hassela istället och låtit skidåkarna slåss om SM-medaljerna där? Varför ska vi svenskar envisas med att anordna tävlingar på platser som inte är naturligt ämnade för det? De pengar och den kraft man lade på att flytta snön, skulle man istället kunnat lägga på att hjälpa tsunamioffren, uteliggare, svältande människor eller vad sjutton som helst.
Är nästa steg att flytta Vänern till någon annan blåsigare plats när man ska anordna seglingstävlingar på sjön och det är för dålig vind?

[2005-02-21] Måste kännas surt för Anja Pärson att göra ett mycket bra VM, men ändå vara ljusår från titeln VM-drottning. Anja åkte hem med 2 guld och 1 silver från VM i Bormio, medan Janica Kostelic kunde packa ner 3 guldmedaljer i bagaget. Dessutom var det så att i de discipliner där bägge kom till start var Janica alltid före Anja, dvs Janica förlorade inte en gång. Om det är någon av dessa som är aktuella för bragdguld så är det nog Janica...

[2005-02-21] Porrstjärnorna Kristian Huselius, Andreas Lilja och Henrik Tallinder kommer alltid bli ihågkomna för deras oetiska och omoraliska beteende en vinternatt i Stockholm. Oavsett om det i lagens mening var ett brott eller ej. Deras beklämmande bortförklaringar har bara etsat in deras namn ännu hårdare i historieböckerna. Att de en gång i tiden sågs som idrottsmän har jag redan glömt. En skrämmande insikt är att dessa tre neanderthalare troligen bara är toppen på ett isberg. Det sägs ju att "alla kan begå misstag" och att "en gång är ingen gång". Enligt mig så finns det dock "misstag" man inte ens får göra en gång och dit räknar jag bland annat mord och våldtäkter. Har man ingen hjärna får man ta konsekvenserna av det...

[2005-03-03] Nu ska tydligen utredningen om de tre bockarna Bruses natt i Stockholm tas upp igen. Alla bockarna har dock för närvarande flytt landet (Schweiz verkar välkomna dem). Andreas Lilja säger: "Allt jag önskar nu är att allt går bra med min familj, att jag tar Ambrì-Piotta vidare i slutspelet och att NHL sätter i gång nästa år." Han verkar inte bry sig det minsta om den kvinna han varit med och förstört livet för. Beklämmande!

[2005-06-17] Bockarna Bruse blev friade eftersom det inte kunde bevisas något brott. Detta faktum gör dock inte deras handling mindre avskyvärd. Det bockarna gjort är fortfarande och för alltid en stor skam.

[2005-06-17] Huliganerna inom fotbollen är ett bevis på hur IQ kan minska när man summerar den över flera personer. Låt säga att varje huligan har en IQ på 10 (kanske är det högt räknat, men ta det som ett exempel). Samlas tre huliganer så blir, konstigt nog, deras sammanlagda IQ inte 30 utan snarare runt 9. Är det hundra huliganer så uppgår deras sammanlagda IQ inte till 1000 utan till ungefär 5. Detta resultat kan verka konstigt, men empiriska studier visar på att det kan vara så.

[2005-07-11] Kan inte förstå hur man kan kalla poker för sport. Nu har tidningarnas sport-bilagor sida upp och sida ner fyllda med referat och artiklar om något dravel som kallas poker-VM. Varför upptar detta plats i sportbilagorna? Poker har inte mindre med tur att göra än exempelvis "Fia med knuff" eller Yatzy. Hur mycket du än tränar så kommer du aldrig ifrån momentet att den med mest tur med korten alltid kommer kunna slå den med mindre tur. Sen får de säga vad de vill om "pokerface", bluff och annat trams. Poker är precis som "Fia med knuff" ett spel, där det utgående från dina slumpade kort (eller ett slumpat tärningsslag) gäller att göra ett val på hur du ska satsa (eller vilken pjäs du ska flytta) beroende på vilka motståndare du möter. Larv är vad poker är.
Att folk spelar poker runt ett bord kan jag förstå, det är säkerligen en trevlig lek och där har du ju lika stor chans som dina motståndare att vinna. Men att folk spelar över Internet är för mig en gåta. Om jag spelar mot fem andra över Internet (i exempelvis Texas hold'em), vad är det som säkerställer att dessa fem motståndare inte samarbetar för att skinna mig på pengar? De sitter kanske i samma rum och garvar åt den lättlurade stackaren (läs mig) som inte fattar att de har vetskap om 10 "dolda" kort och fem olika händer medan jag endast har vetskap om 2 kort (mina egna) och min egen hand. Med lite sannolikhetslära kan de lätt slå mig. Förutsatt att jag inte är någon av alla dessa turgubbar förstås.
I vilken riktig sport skulle en "tomte", dvs en hobbylirare från vardagsrumssoffan, kunna vinna över en fulltränad och topprankad spelare?
Egentligen hör som sagt inte poker hemma under denna sektion, men jag har lagt detta inlägg här för att ni ska hitta det...

[2005-08-29] Varför har så många, framförallt fotbollsspelare, börjat med att inleda svar på reportrars frågor med "Nä, ...". För Henke Larsson och många andra av landslagsmännen i fotbollen kan en intervju låta så här:
- Vad tycker du om din egen prestation i första halvlek?
- Nä, jag tycker jag spelat bra och haft en del målchanser.
- Vad måste ni förändra i spelet till andra halvlek?
- Nä, vi måste spela mer i djupled och utmana deras backar.
Varför har det blivit så att detta lilla negativa ord slinker in så ofta?

[2005-08-29] Lance Armstrong om anklagelserna om att han använt EPO: "Jag har inte använt det i samband med träning". Ja, men då är det ju inget fusk...

[2005-09-01] På Sportnytt sa de att Mika Kohonen blivit framröstad till världens bästa innebandyspelare. Det var förbundskaptener och journalister från hela världen som hade röstat fram honom. Från hela världen?!? Skulle inte tro det, för de kan väl inte på fullt allvar påstå att Sverige och Finland är hela världen? För Sverige och Finland är väl de enda länderna på hela jordklotet som vet vad innebandy är för något. Innebandy är bara snäppet mer spritt i världen än vad boboll är.

Telefoner och mobiler

Jag har ibland blivit överraskad, fundersam och chockad över hur människor som har tillgång till mobiltelefoner agerar. Det verkar som om många kopplar ur sin hjärna samtidigt som de slår på telefonen.

Här står folk med avancerade tekniska apparater som gör att man kan kommunicera från väldigt många platser och över stora avstånd. Vad en del dock inte verkar förstå är att samtalet förmedlas mellan telefonerna, ej direkt från mun till öra. Därför behöver man inte skrika när man använder en mobiltelefon som så många tycks tro. Får man dålig täckning på en plats kan man ju försöka smita iväg till en annan plats, så man kan bibehålla samtalston. Det hörs inte bättre om man skriker, har man dålig täckning så har man och allt skrik i världen kan inte påverka detta (såvida inte de samtalande parterna befinner sig fem meter från varandra). Många mobiltelefonanvändare kunde sparat in på telefonkostnaden och istället fortsatt med sin grottmännisko-kommunikation. Det verkar vara en onödig penninginvestering.

En annan sak med nallen är ju att man kan vara anträffbar för jämnan. Men ingen måste vara anträffbar varje sekund, och om någon hävdar det så kan denna person stanna hemma med sin nalle, så vi andra slipper bli störda av dessa idioter. Jag har förståelse för att man kan vänta ett viktigt samtal men då ska man inte besöka en biograf eller liknande med ringsignalen inställd på högsta volym.

Ytterligare en sak är dessa evinnerligt tjatiga signaler och melodier. Varför måste folk envisas med att ha melodier som pågår ända tills den uppringda har letat fram sin nalle och svarat (vilket kan ta flera sekunder)? Varför inte ha en kort, enkel signal som gör en uppmärksam på att någon söker en och sedan kan man lugnt leta fram sin telefon utan störande melodier som trumpetas ut till omgivningen?

När ska mobiltelefontillverkarna inse att vi vill ha telefoner som tål lite regnstänk och lättare stötar utan att totalhaverera? Börjar komma en del modeller nu som tål att användas.

När man ringer till större företag eller myndigheter händer det ofta att man hamnar i telefonkö. Man får då veta av en inspelad röst att man placerats i kö och att man blir hjälpt så fort som möjligt. Med jämna mellanrum blir man upplyst om att man behåller sin plats i kön. Varför måste de tala om sådana självklarheter? Jag hoppas verkligen att de försöker ta mitt samtal så fort som möjligt (även om jag tvivlar), och det finns väl ingen VIP-kö där man går förbi de som redan står i kö (i så fall blir jag heligt förbannad). Orden strax eller snart används också flitigt. "Vi tar strax (snart) emot ert samtal" kan man få höra. Men när det dröjer tiotals minuter undrar man om inte ordens innebörd missuppfattats. Spela lite musik istället eller berätta något roligt, så man slipper dessa trista och meningslösa informationsslingor. Man brukar även få höra att "Nu är det många som ringer", men det är nog snarare så att det är få som svarar.

Telebolaget Comviq har tagit fram tjänster som man inte trodde var möjliga. De har anlitat några intelligenta (och välbetalda?) personer för att utveckla mobiltelefonin. Att få väderleksupplysning eller få senaste börskurserna genom SMS kan jag förstå att folk kan ha nytta av. Men vem har fått hjärnsläpp och tagit fram tjänster för att "singla slant", bestämma "pizzasort" och "beslutshjälp"? Det är bland det mest idiotiska jag sett. Jag antar att någon verkligen tänkt till för att komma fram till något sådant. Jag ser framför mig hur tankegången varit hos de ansvariga: "Ja, det här är ju tjänster som man verkligen har nytta av, så vi ser till att våra kunder kan utnyttja dessa för en 'billig' penning". Vem betalar för att "singla slant" genom att skicka SMS för dyra penningar? Är det någon i hela världen som använder en sådan tjänst? I så fall, kan jag ge ett tips. Kasta telefonen istället. Om displayen hamnar uppåt så är det krona, annars klave. Eller varför inte prova med SIM kortet, om man nu saknar mynt. En annan variant är att säga ett jämnt heltal och kolla ifall det är delbart med 4. Detta blir garanterat billigare. Man börjar ju undra vad suffixet i företagsnamnet står för.

Det är ju en massa diskussioner inom bl a WAP, att man ska börja ta betalt för hur mycket data som folk skickar över näten istället för att ta betalt för uppkopplad tid. D v s om man är uppkopplad utan att skicka data så betalar man mindre än om man är uppkopplad och dessutom skickar en massa data. Varför inte införa detta inom vanlig telefoni också? Då skulle ju två norrländska gubbar som samtalar med varandra inte behöva betala för den tid då ingen information skickas mellan dem. Nätet är ju inte så belastat när deras vanligaste ord, 'Jo', skickas fram och tillbaka med någon sekunds mellanrum. Däremot skulle damerna i syjunteföreningar få betala lite mer, detta eftersom nätet utnyttjas till max med paket i bägge riktningar samtidigt. Nätet har ju inte en chans till andhämtning under damernas samtal.

Handsfree eller inte i bilar? Fixa en lag på att man måste ha handsfree innan det händer något allvarligt. Som det är nu är det alldeles för många som med manuellt växlad bil sitter med telefonen klistrad vid höger öra med vänster hand, samtidigt som de tror att de klarar av att köra sin bil. Det bästa vore om man kunde sno deras körkort också, inte bara ge dem böter. Jag förstår mig inte på de som gnäller över att de inte har råd att sätta in handsfree, framförallt inte de som köper nya bilar för hundratusentals kronor. Metalliclack går bra att betala för, men när handsfree kommer på tal, då är det plötsligt tomt i plånboken.

[2001-04-23] Det diskuteras ju en hel del om huruvida lärare ska ha rätt att ta elevernas mobiltelefoner i förvar under lektionerna. När några elever fick svara på ifall det är okay att lärarna beslagtar mobilerna fanns det en del skrämmande svar:

  • "Nej. Jag brukar ha ljudet avstängt så då stör det inte." Killen verkar inte ha tänkt på att det kanske stör honom själv att sitta och leka med mobilen istället för att göra uppgifter.
  • "Nej. Är det ett viktigt samtal smiter jag ut ur klassrummet." Viktigt samtal? Är det när mamma ringer och säger att sonen inte ska använda mobilen under frökens lektioner eller?
  • "Nej. Mina föräldrar vill kanske nå mig." Med så korkade föräldrar förstår man att barnet svarar så.

Man undrar hur mänskligheten klarat sig utan mobiltelefoner under alla år...

[2003-05-16] Ringer man till Telias kundtjänst blir man ombedd att knappa in det telefonnummer ärendet gäller. Två saker som förbryllar mig är följande. Om man knappat in ett telefonnummer till en fast telefon får man senare en fråga ifall ärendet gäller mobiltelefoni. Varför? När man sedan efter många om och men kopplas fram till en verklig person i andra änden, så frågar denna vilket telefonnummer ärendet gäller. Varför? Om Telia nu inte bryr sig om att använda den information som vi knappar in till dem, varför ber de då oss knappa in den?

[2004-07-16] De flesta av de svenska mobiloperatörerna har just nu gigantiska marknadsföringar om att man via deras abonnemang kan ringa gratis till si och så många miljoner telefoner. Det som gäller i samtliga fall är att om du har ett abonnemang hos operatören X, så kan du ringa gratis till alla andra abonnenter som har X som operatör. Så operatörerna skryter alltså med att jag kan ringa till ett antal miljoner människor gratis.
Det som operatör X inte klarar av att ge mig är en lättillgänglig tjänst (som givetvis måste vara gratis) som kan ge mig svar på ifall ett visst mobilnummer, tex 070-1234567, tillhör operatör X eller inte.
När jag frågat Telia har jag fått följande svar: "Ett sätt är att ringa kundtjänst 90350 som kan upplysa om mobilnumret är registrerat hos oss eller ej och på så sätt få en kostnadsuppgift. Samtalet är kostnadsfritt om du ringer från en mobil." Det vill alltså att jag ska besvära kundtjänst med sådana frågor...

[2005-04-17] När jag stoppar i batteriladdaren till min mobiltelefon kommer texten "Optimerad laddning" upp. Frågan jag då ställer mig är: finns det även möjlighet att ladda telefonen på ett sätt som inte är optimerat? Varför i så fall? Om inte, varför skriver de att laddningen är optimerad? Är inte det en självklar sak? Telefonen kommer från vårt stora fina svenska företag...

[2005-04-20] Jag undrar hur många manår som sammanlagt läggs ner på att reda ut nystan som bildas av de så kallade "handsfree"-tillbehören till mobiltelefonerna? Det måste vara ganska mycket tid som en person lägger på att försöka reda ut trasslet som alltid blir så fort man lagt ifrån sig telefonen. Att dessa tillbehör kallas för "handsfree" är ju också ett hån. Använder du "handsfree" är du tvungen att använda dina händer mycket mer, eftersom startsträckan för varje samtal innebär ett evigt knep-och-knåpande som dessutom ställer stora krav på finmotoriken i händerna... Man kanske skulle använda trådlöst istället...

Trafik

När man färdas på våra vägar upplever man många potentiella mördare. Hur kan man låta människor som ej ser över ratten och panelen få köra bil? Man ser många exempel på människor som inte har ögonen ovanför ratten köra bil och då är det ju väldigt svårt att ha någon uppsikt framåt.

Dessa personer som sitter med nästippen på ratten har ju även den inre backspegeln rakt ovanför huvudet så den kan de ju inte använda, vilket resulterar i att de inte har någon koll på trafiken bakifrån (ser de överhuvudtaget ut åt något håll?). Dessutom sitter de ofta så nära ratten att deras rörelseförmåga blir kraftigt nedsatt och det är ju inte så lyckat om de måste göra en undanmanöver. Kan inte någon ta fram statistik på hur många olyckor som dessa personer är inblandade i och om det har något med deras "splitvision" och rörelsefrihet att göra?
Körkort är ingen mänsklig rättighet som vissa tycks tro. I handen på fel personer är bilar farligare än skjutvapen!

Varför har biltillverkarna installerat blinkers på våra bilar? Kan man inte låta blinkers vara extrautrustning istället? De som har användning för dem kan ju få blinkers i ett häftigt tillvalspaket (kanske tillsammans med sportstolar och aluminiumfälgar).
Skämt åsido. De här stollarna som helt plötsligt, utan att förvarna medtrafikanterna genom att blinka, utför sina snygga svängar hit och dit. Har de verkligen körkort? Det är alldeles för mycket gissningslek på våra vägar. Alltför många tycks tro att människorna runt omkring dem i trafiken är tankeläsare.

En annan stolle jag såg var en bilist med en ordentligt nersmutsad bil, som tvättade rent registreringskylten bak så att den syntes ordentligt. Däremot struntade han i att rengöra vid ljusen bak, så varken vanligt ljus eller bromsljus syntes när han körde iväg. Han verkade tycka att det var viktigare att han inte fick någon anmärkning om registreringsskylten, än att han visade sina medtrafikanter att han exempelvis bromsade. Vad tänker en sådan person med?

I debatten om hastighetsbestämmelserna på våra vägar, så har Håkan Matson kommit med några intressanta inlägg:
"Det är inte hastigheten som vi dödas av, utan det våld vi människor utsätts för när hastigheten plötsligt upphör på några millisekunder."
"Men det är som om hastighet är något ont - trots att den är själva idén med all trafik."
"På alla andra områden utom vägtrafiken innebär hög hastighet något bra och positivt."
Vi måste ju kunna använda våra vägar på ett effektivt sätt. Felet är ju inte hastigheten utan det faktum att bilarna kan kollidera. Mig veterligen har INGEN någonsin dött av för hög fart. Men med bättre vägar (ej mötande trafik) och bättre koll av körkortsinnehavarna (körkort är som sagt ingen mänsklig rättighet) kan man få en bättre, effektivare och därmed trevligare trafikmiljö.

Varför kan inte folk lära sig att gå i den riktning som ögonen pekar. Vissa personer som får syn på något och vrider huvudet för att de fått syn på något intressant. Stannar de? Nej, de fortsätter gå i samma riktning med resultat att de ofta krockar med någon/något. Är det möjligtvis dessa personer som orsakar vissa bil- och cykelolyckor också?

[2002-03-01] Fick lite vatten på min kvarn idag när jag stod still på trottoaren och en tjej kom gående med en cykel. Av någon underlig anledning så tittade hon bakåt... Jag stod kvar för att se ifall hon skulle upptäcka mig, men inte såg hon "lilla" mig, utan hon gick rakt in i mig. Hon blev väldigt förvånad och ursäktade sig, men jag hade mest svårt för att hålla mig för skratt...

Det finns faktiskt de som stannar när de fått syn på något, men tyvärr är dessa ofta cyklister som tvärnitar utan att visa sin avsikt till de bakomvarande. Eftersom cyklar i allmänhet ej är utrustade med bromsljus så kan ni ju räkna ut vad som händer...

Varför tillverkas fordon och andra kommunikationsmedel samt möbler mm så att de passar till endast 20 procent av befolkningen? Alla dessa bord, stolar, arbetsbänkar, flygplanssäten etc som ej går att ställa in individuellt gör ju att endast de som ser ut som medel-Svensson får en riktig ergonomisk kroppsställning. För majoriteten av människorna blir det antingen för stort eller för smått. Undrar varför vi har så mycket rygg-, nack-, knä- och axelproblem...

Om vi i Sverige har en lag på att man ska köra med ljuset påslaget, oavsett om det är natt eller dag, varför slås då inte ljuset på automagiskt när man startar bilen? Helljuset indikeras ju på panelen om det är tänt för att göra en uppmärksam. Borde man inte på samma sätt ha en indikator som visar när vanliga ljuset är släckt? Många klåpare till förare skulle på så sätt synas bättre i trafiken, vilket garanterat skulle få ned olycksfrekvensen. Det måste ju vara bättre att vara tvungen att slå av ljuset, istället för att som på vissa bilar vara tvungen att slå på ljuset.

Klåparna som kör med både halvljus och dimljus dygnet runt oavsett väderlek borde väl ta och komma in i matchen istället. Dessutom gör de i 99% av fallen ett aktivt val genom att slå på dimljuset, så att skylla på att man glömde (som man kan göra när man inte slagit på halvljuset) håller inte. Det finns många morötter på vägarna.

Bussar som det står "Ej i trafik" på, varför körs de i trafik?

[2002-08-24] Angående klåpare som inte klarar av uppkörningen för körkort. En Uppsalatös misstolkar pilarna i gatan på sin första uppkörning och blir, såklart, kuggad, och kommenterar: "Det finns många svåra korsningar i stan". Hennes besvikelse var stor, men på nästa uppkörning slapp hon köra så mycket i stan, så då blev hon godkänd, utan att ha blivit testad på det hon misslyckades med innan. Jag hoppas att jag slipper samsas med denna dam i Uppsalatrafiken... Vad håller vägverket och förarprovskontoren på med? Silar de mygg och sväljer kameler?

[2002-12-17] Det pågår en diskussion angående att förbjuda mobilpratande utan handsfree vid bilkörning. En del förbluffande uttalanden har jag stött på. En projektledare på vägverket säger att "det finns både för- och nackdelar med att använda mobiltelefoner i trafiken". Jag skulle gärna vilja höra vilka fördelarna är (om det gäller mobiler utan handsfree), för jag kommer inte på en enda. En trafiksäkerhetsanalytiker på vägverket säger att "det är svårt att bevisa att mobilprat orsakat en olycka. Vi har några glasklara fall, men i övrigt finns inga siffror". Räcker inte detta som underlag för att förbjuda mobilpratande under bilkörning om man inte har handsfree? Har man råd att köpa en bil har man även råd att sätta in handsfree. Det inträffar tillräckligt många olyckor ändå, så detta är väl en enkel åtgärd för att minska antalet skadade i trafiken lite. Dessutom verkar en klar majoritet vara positiva till ett förbud, vilket i vårt demokratiska land borde innebära att det blir så...

[2003-02-11] Upsala Nya Tidning har en artikel om diskussionen om att införa en handsfree-lag i bilar. Bland annat så listar man några för- och nackdelar som forskare(!) kommit fram till. Nackdelarna är åtta till antalet och de säger jag inget om för de är självklara och jag håller helt med. Men se här vilka de fyra fördelarna är som de listar:

  • "Mobiltelefoner kan vid vissa tillfällen rädda liv, genom att förare kunnat skaffa hjälp, larma och varna."
  • "Telefoner i bilen kan minska stressen för förare till exempel om denne kan ringa och meddela en försening."
  • "Föraren kan också få ett lugnande besked i telefonen som ger tryggare körning."
  • "Onödiga transporter kan undvikas om föraren kan nås direkt."

Vad jag tycker är anmärkningsvärt med dessa "fördelar" är att alla fungerar precis lika bra (faktiskt till och med bättre) med handsfree. Ingen av fördelarna poängterar ju att man måste ha en telefon utan handsfree för annars så fungerar det inte. Så vad väntar beslutsfattarna på? Varför inte införa förbud mot telefonanvändande utan handsfree i fordon?

[2018-01-16] Äntligen! Nu har de svenska beslutsfattarna tagit ett steg åt rätt håll. Från 1 februari 2018 kommer det vara förbjudet att fippla med mobiltelefon utan handsfree i fordon.

[2003-02-04] Här är ett litet inlägg i debatten om att ha bilbälte på sig eller inte. Jag kan inte förstå de egoistiska idioter som inte tar på sig bältet i bilen. Om man som förare av en bil inte tar på sig bältet tycker jag det är ett oerhört förakt för sina passagerares liv. Anta att bilen får en liten smäll eller sladd. En bältad förare skulle kunna parera, eftersom denne fortfarande skulle sitta kvar i förarsätet. En obältad förare däremot skulle kanske slungas ur förarsätet av den första smällen och därmed vara oförmögen att parera och rädda situationen. Jag ser inga förmildrande omständigheter om föraren inte varit fastspänd. Finns inte heller någon ursäkt för att som passagerare sitta obältad eftersom man i så fall kan flyga in i föraren och därmed förvärra en situation. Det finns alltså ingen ursäkt för att inte använda bälte!

[2003-05-02] Jag läser i instruktionsboken till vår bil om ekonomisk körning och vad man ska tänka på när det gäller (onödig) last.

  • "Onödig last ökar bränsleförbrukningen, särskilt vid acceleration (stadstrafik). 100 kg last kan medföra en upp till 0.5 l/100 km ökad bränsleförbrukning i stadstrafik."
  • "Medför aldrig onödig last."

Ett sätt att tolka dessa två punkter på måste ju vara att fundera om det verkligen är helt nödvändigt att ta med alla barnen när man ska åka på semester, eftersom de nog ganska ofta kan definieras som onödig last... En annan aspekt med ovanstående punkter är att nu har jag svart på vitt att jag drar ca fem cl milen i stadstrafik...

[2003-05-16] Vi kan forsla människor till månen, men vi kan inte göra tysta motorer till mopeder och motorcyklar. En liten moped låter ju mer än 1000 bilar tillsammans. Vad håller utvecklarna av mopeder och motorcyklar på med? Bilarna blir tystare och tystare, men de tvåhjuliga fordonen verkar ju utvecklas åt precis motsatt håll. Kan någon förstå varför dessa fordon ska få väsnas så erbarmerligt?

[2004-06-13] Nyligen var det en tragisk olycka där två tonåringar blev påkörda och dödade av ett förmodat rattfyllo när de skulle korsa en väg på moped. Jag vill absolut inte försvara idioten som satte sig bakom ratten efter att ha druckit alkohol, men jag tycker att mediadebatten är lite väl ensidig. Det skrivs om de underbara ungdomarna som fick sätta livet till p.g.a. att ett fyllo var ute och körde. Det som dock inte tas upp i media är att pojkarna åkte på samma moped, vilket vad jag förstått är olagligt. Dessutom undrar jag också ifall pojkarna bar hjälm? Lagarna kring mopedåkande har ju inte tillkommit för skojs skull. Att åka flera jämnåriga på en moped är ju faktiskt att utmana ödet lite extra. Jag ser, oroväckande ofta, två-tre ungdomar på samma moped (oftast saknar samtliga hjälm) komma farandes i hög fart.
Jag hoppas att ungdomar (och även äldre) tar till sig omständigheterna kring sådana här olyckor och ser "lite bortom horisonten". Jag är övertygad om att många tragiska trafikolyckor skulle kunna undvikas ifall vi alla tänker till lite innan och försöker förstå eventuella konsekvenser av vårt handlande. I detta fall är det åtminstone tre personer som inte tänkt till innan (rattfyllot och de två pojkarna).

[2005-11-30] Vem köper alkoholmätare?!? Det finns ju billiga mätare för promillehalt som man kan blåsa i för att avgöra ifall man kan köra bil lagligt eller ej (dvs mer eller mindre säkert). Men om man ens funderar på att man ska blåsa i en sådan mätare innan man sätter sig i bilen, så är det väl ett gigantiskt tecken på att man absolut inte ska köra ett fordon. Bara tanken på att man ska testa sin promillehalt, borde (om man är smart nog) få en att inte sätta sig bakom ratten. Så jag kan inte se någon större nytta med dessa promilletestare.

Film och TV

I väldigt många filmer ser man en flyende man och kvinna (oftast hjälten med en hjälplös kvinna givetvis), som för att ta sig fram så fort som möjligt håller varandra i handen. Varför? Vad jag vet så springer man fortare om armarna får pendla fritt. Överlevnadsinstinkten gör nog att man springer lite snabbare än vad man brukar också, men att hålla handen sackar ju bara... Vore ju intressant ifall exempelvis Maurice Greene och Marion Jones skulle springa 100 meter där de håller varandra i händerna. Att Greene bromsas är ju självklart, men jag tror ju inte heller att Jones skulle få en bättre tid än när hon springer själv. Men det är ju vad jag tror, regissörer kanske har testat och kommit fram till något annat...

En annan sak i filmer är ju detta med hantering av skjutvapen. Skurkarna lyckas inte träffa hjälten när denne kommer springande med sin pistol, trots att skurkarna har automatvapen och ofta är väldigt många. Om någon råkar träffa hjälten så får denne endast en rispa eller på sin höjd något som sjukvården klarar av att ta hand om. Hjälten däremot, sätter sina skott dödligt klockrent (ofta räcker det med ett skott per skurk), fastän han för det mesta är i rörelse. Ibland undrar man ju också hur mycket ammunition en människa kan bära med sig, när det i vissa filmsekvenser inte finns något slut på kulregnet. Det jag frågar mig är om hjältarna får bättre skjututbildning än skurkarna, eller om skurkarna bara är mer korkade än hjältarna, så de inte fattar att skjutriktning och träffpunkt ligger åt samma håll?

Låt Benny vara en skum figur och låt Jenny vara hjältinna. Tänk er att Benny har fångat Jenny och för att klara sina fortsatta affärer måste Benny göra sig av med Jenny. Tror ni Benny gör detta direkt. Nej då. Först måste ju Benny berätta om sitt liv och sina framtida planer för Jenny. Enda anledningen till att Benny gör detta är ju för att Jenny ska kunna berätta för polisen om vad Benny har gjort (och tänkt göra). Jenny kan ju göra detta eftersom Jenny blivit räddad av polisen som hunnit leta upp Jenny (eftersom Benny inte gjort sig av med Jenny på en gång, då han haft fullt upp med att berätta sitt livs historia). Det är alltid någon som hinner komma till undsättning och Jenny har fått utmärkt information om Benny. Hur många filmer har inte haft liknande händelseutveckling?

Varför låser folk aldrig sina bilar på filmer? Man klarar sig tydligen utan bilbälte också, eftersom många klarar av tuffa biljakter och en redig frontalkrock utan att sitta fastspända. Givetvis klarar de sig (framförallt om de är filmens hjälte). Ibland viskar dock ena hjälten till den andra att de ska spänna fast sig. Detta eftersom de har en skurk med sig i bilen och då hjälten därefter gör en snygg krasch är det ju endast skurken som skadas...

Nu vill de ansvariga för filmen Sökarna 2 ha ut Liam Norberg från fängelset i förtid så att han kan vara med och spela in filmen. "Liam är en av få svenska skådespelare som kan spela kriminell trovärdigt", enligt regissören Daniel Fridell. Åh f-n, jag undrar varför Liam skulle vara som klippt och skuren för en sådan roll?

Varför filmas personer som tittar i en spegel, så att man ser deras ögon som tittar rakt in i kameran? Detta måste ju innebära att de inte ser sig sjäva i spegeln, eftersom kameran står vid sidan om personen. Varför ska de sitta framför en spegel om de inte tittar på sig själva?

Inom filmens värld finns det dock många tankeläsare. När man ringer till någon får man svar innan signalerna i verkligheten ens skulle gått fram till den andra telefonen. Likaså verkar det finnas tankeläsare inne i varenda hus, eftersom det när någon ringer på en ytterdörr öppnas häpnadsväckande fort (trots att huset kan vara gigantiskt). Alternativet i det andra fallet är att det alltid står en person innanför ytterdörren, beredd att öppna en sekund efter dörrklockesignalen.

Varför upptäcker inte folk på film att de är skuggade? Jag har förståelse för att det kan vara svårt att upptäcka förföljare inne i New York, men när man åker ute på vischan i en bil på natten och inte ser en enda bil i närheten, förutom den som ligger tio meter bakom och som stannar när man själv stannar, då borde man kunna summera ett och ett.

Om man på film visar en person som springandes flyr undan från en jagande bil, så är det väldigt ofta som den flyende personen springer mitt i gatan. Varför? Vore det inte bättre att springa in i en smal gränd, springa upp på trottoaren, byta riktning lite irrationellt? Vad som helst förutom att springa rakt fram längs den breda gatan? Tror de verkligen att de ska springa ifrån bilen?

Dessutom är det ganska intressant att se en flyende person som blir jagad av någon annan. När man ser bägge i bild samtidigt ser man att den jagande håller mycket högre fart än den jagade. Säg att det då skiljer tio meter mellan dem. Efter att de sprungit ett par-tre kvarter och visas i samma bild igen, skiljer det fortfarande tio meter. Eller ibland är det till och med så att den flyende har utökat sitt försprång till den jagande, trots att det borde vara tvärtom. Jag förstår inte hur de lyckas...

Varför visar man på TV en massa repriser av program som ingen tittar på, medan de program som folk vill se aldrig visas i repris? Program som ingen tittar på kan visas i repris tre gånger på en vecka, medan program som många vill se endast visas vid ett tillfälle. Finns ouppräkneligt många exempel på detta! Är det för att få upp antalet tittare som man repriserar de usla programmen så många gånger? Det blir ju aldrig någon skillnad eftersom noll tittare alltid är noll tittare, oavsett hur många gånger man sänder eländet.

[2002-06-09] Från Radiotjänsts webbsida: "Tv-avgifterna finansierar public service-systemet, det vill säga SVT, SR och Utbildningsradion". Sedan står förklaringen till vad public service är för något: "Public service innebär ett reklamfritt och oberoende programutbud i radio och television". Reklamfritt?!? Vilken planet huserar Radiotjänst på? Vid varenda sportsändning ser man ju en massa reklamskyltar före och efter sändningarna.

[2003-07-25] Ännu fler citat i brev från Radiotjänst: "Tv-avgiften ... finansierar svensk radio och television, som är oberoende och fri från reklamavbrott d v s Sveriges Television (SVT1 och SVT2), Sveriges Radio (P1, P2, P3 och P4), SVT Text samt Utbildningsradion." Beakta särskilt ordet "fri" ovan och fundera på innebörden av det. Enligt mig så är detta ett klassiskt fall av att högerhanden inte vet vad vänsterhanden håller på med...

[2004-09-13] Enligt Radiotjänst: "Public service ger dig tillgång till opartisk och mångsidig information inom en mängd olika områden - helt utan reklam".
En annan fundering är varför man måste betala för tv-innehav, men inte för radio-innehav? Tv-avgiften finansierar ju både radio och tv, men det är bara ni som har en tv som måste pröjsa. Vi som bara har radio glider med på en räkmacka...

[2002-07-13] När jag zappade igenom kanalerna på TV idag visades samtidigt följande på SVT1, SVT2, TV3 och TV4: Hästar som hoppade omkring (rid"sport"), bilar som åkte omkring (något Cart-lopp, motor"sport"), golf"sport" respektive hästar med släp (trav"sport"). Är det konstigt att folk avstår från att betala TV-licens (även om inte trean och fyran finansieras av licensen)?

[2003-03-31] Hur länge ska Radiotjänst envisas med att ta ut TV-avgift på frivillig basis? Vore det inte bättre att låta alla medborgare betala oavsett ifall de har TV eller ej. Då skulle man kunna avskaffa den larviga TV-pejlingen också, som måste vara bland det onödigaste man kan hålla på med.
En annan sak med TV-avgiften är ju att man betalar en avgift per hushåll?!? Alltså inte per person som det annars oftast handlar om ifall man vill göra något. Varför ska ett enmanshushåll betala samma summa som ett tiomanshushåll? Jag är som ni förstår väldigt skeptisk till TV-licensen som den är utformad i dagsläget.

[2004-11-19] Nu diskuteras det om att införa en "obligatorisk medieavgift" istället för TV-licensen i vårt kära land. Moderaten Tobias Billström tycker dock inte om detta eftersom "alla medborgare i Sverige som har dator eller wap-telefoni skulle få betala en skatt för tjänster som de kanske inte utnyttjar". Ja, och vad är skillnaden mot dagens TV-licens? Har man en TV-mottagare idag måste man betala licens, trots att man kanske inte tittar på Sveriges Televisions kanaler, men då verkar det inte vara något problem att "oskyldiga" drabbas.

[2018-11-24] Äntligen! Nu har riksdagen till slut fått händerna ur byxfickorna och beslutat om att ersätta den nuvarande radio- och tv-avgiften med en allmän public service-avgift. Inte en dag för tidigt.

[2003-03-09] Läser i Expressen om att någon kille i otrohetssåpan Temptation Island har blivit bedragen i TV av sin flickvän. Men är det inte precis det som är syftet med den dokussåpan, att folk ska bedra varandra? Tobias blir bedragen av sin (fd?) flickvän Emma. De säger att "innan avresan trodde ingen av dem att de skulle vara otrogna. Emma bedömde risken till 5 procent, det vill säga inte troligt." Det jag frågar mig är varför man överhuvudtaget åker iväg på dessa idiotier? Vill man testa sitt fina förhållande? Eller vad är det som rör sig i huvudet på dessa individer? På något vis känns det som att har man gett sig in i denna larviga lek, så får man också se till att tåla resultatet av leken...

[2004-06-13] I en reklamfilm för IBM så säger speakerrösten: "Redo, flink, kvick, nu". När jag hör det undrar jag ifall det är en uppmaning till Sveriges värsta massmördare om att de ska vakna till liv ännu en gång: "Redo? Flink, Quick. Nu!". Vet inte vad jag ska tro, men reklammakarna har ju lyckats med att röra om i huvudet...

[2005-03-02] I filmer ser man emellanåt en man som springer in i ett rum där det står en naken kvinna (det kan givetvis vara en kvinna och en naken man). Snabbt tittar mannen bort och ursäktar sig med "Jag såg inget!". Vad är det mannen inte såg? Om han nu inte såg något, varför ska han då ursäkta sig med att han inget såg. Hur vet han att han inte såg något? Enda anledningen till att man i en sådan situation säger att man inte sett något är väl när man verkligen har sett något. Så kvinnor, så fort någon ursäktar sig med att de inte sett något i ovannämda situation, så innebär det att de sett mycket. Det är endast de män som inte ursäktar sig som eventuellt inte sett något...

SJ

SJ har visat sig vara ett företag utan någon som helst ryggrad och skam i kroppen vilket resulterat i att de fått ett eget avsnitt tillsammans med sina samarbetspartners, bl a Trafik i Mälardalen (TiM).

Hur svårt kan det vara?
Trafiken är spårbunden och de har tidtabeller som de har provat ut under flera år. Det enda lokförarna ska göra är att gasa och bromsa och hålla hastigheten på sträckorna. Trots detta lyckas man undvika att vara i tid i över 90 procent av fallen. Vid jobbig vinterväderlek kan jag köpa att det blir lite förseningar, men inte vid vanligt väder. Dessutom är det ju faktiskt så att de är i tid ibland, trots dåligt väder, vilket visar att förseningarna ALDRIG kan bero på vädret. Jag kan inte förstå hur SJ misslyckas så kapitalt med något så fruktansvärt enkelt. Om de har för tajta tidtabeller så får de väl ändra dessa då, men man ska ju inte gå ut med att man har en viss ankomsttid när man inte kan hålla den.

Internkommunikation
De vet om arbeten som pågår med rälsen och längs spåren, men ändå blir de förvånade hela tiden att hastigheten är nedsatt på vissa sträckor. Har de ingen framförhållning alls i sin internkommunikation?

Varför kan de inte informera korrekt på plattformarna?
De lyckas inte informera korrekt på plattformarna om vilket tåg det är som kommer in eller står på spåret. Flera gånger har det hänt att ett tåg står inne på perrongen och man tror det är det tåget som det informeras om via plattformsskyltarna. Men icke, det tåg som står vid perrongen är ett helt annat. Man tar sig för pannan. Hur svårt kan det vara?

Dessutom lyckas de ofta på Uppsalas station med konststycket att informera om att Stockholmspendeln kommer att avgå från ett visst spår. När sedan några hundra resenärer står och väntar ute på plattformen ropar de ut att tåget kommer avgå från ett annat spår. Tro nu inte att detta spår ligger vid samma plattform inte, utan de människor som står och väntar måste givetvis byta plattform också! Vad tomtarna på SJ håller på med är det nog ingen som vet...

Framförhållning
Varför kan de inte informera om att tågen inte avgår i rätt tid förrän avgångstiden redan passerat? De måste ju veta detta redan när ett tåg är en mil bort och det är 5 minuter kvar till avgång.

Skiljer de på folk och folk?
Vissa får taxi vid förseningar och vissa tåg väntar in försenade resenärer. Vad krävs för att kvala in till denna VIP-kategori?

En av världens sämsta webtjänster
Deras krångliga bokningssystem via nätet är ju ett under i hur man skapar något icke användarvänligt. Om jag ska åka från A till B och ska boka en biljett så vill jag ju ha den billigast möjliga med mina "rabatter". Jag ska ju inte behöva hålla reda på ifall jag vill ha en Affärsbiljett, Förköpsbiljett, Normalbiljett, Reslustbiljett eller någon av SJs alla andra bíljetter. Boka in mig på den billigast möjliga biljetten som finns kvar vid bokningstillfället, utan att jag ska behöva leta upp den själv. Enda chansen att få den billigaste biljetten är ju att ringa till biljettbokningen, men då får man å andra sidan vara beredd på att vänta i en telefonkö tills man somnar...

Alltid någon annans fel
Vid förseningar och inställda tåg mm, så försöker SJ skylla på Banverket och andra företag som de "samarbetar" med. Men jag är inte det minsta intresserad av att veta vem eller vad som är orsak till att jag inte kommer fram enligt tidtabellen. Jag har köpt en tjänst av SJ för att ta mig från A till B en viss tid och de enda som har gjort fel i dessa fall är SJ som inte uppfyllt kontraktet mot mig. Jag struntar helt i vad som händer på en lägre nivå bland SJs samarbetspartners.
Några av de saker SJ brukar skylla på när de klantat till det: Tåg framför (är det inte alltid tåg framför?), signalfel, lok saknas (hur kan man tappa bort ett lok?), vagnar saknas, lokförare saknas, etc.

Inställda tåg åt höger och vänster utan att SJ har någon vettig orsak. Även här kan jag förstå att de har problem i bistra vinterklimat, men så ofta som de misslyckas med att få ett lok eller en vagn kördugliga under normala väderförhållanden är ju rent skrattretande. Att säga att man varit ansvarig för SJs vagnpark kan inte vara någon bra punkt att ta upp i sin meritförteckning...

[2002-07-05] Det finns tydligen fler som tycker som jag:

Drygt ett halvår har gått sedan vintern då kaos bröt ut bland landets tågresenärer. SJ tvingades ställa in tåg på grund av de rådande väderförhållandena. Tågen klarade inte av kraftigt snöfall och låga temperaturer. Personligen anser jag att dessa anledningar var oacceptabla med tanke på att vi bor i Sverige, där kraftigt snöfall och en temperatur på ungefär minus tjugo grader inte är något den tiden på året.
Under det gångna halvåret har jag flera gånger varje vecka pendlat en sträcka i Mälardalen och de gånger tågen kommit på utsatt tid är lätträknade. Vid andra tillfällen då tågen har utgått, är det svårt att få tag på alternativa färdsätt och även svårt att få kontakt med SJ, som gjorde det lätt för sig genom att byta numret till "upplysningsväxeln" i våras. Från ett gratisnummer till ett betalnummer.
Nu står högsommaren för dörren och SJ har fullt upp med att ställa in tåg över hela landet, dock är Mälardalen ett av de områden som drabbats hårdast.
Vad har nu SJ för förklaring till att tåg efter tåg ställs in? Orsakerna är många, det råder personalbrist, tågvagnarna är i så dåligt skick att de inte är dugliga att köra och olyckan i Hallsberg, då ett flertal lok och vagnar skadades, är en bidragande orsak.
Det verkar också som om SJ inte har riktigt klart för sig vem det är som ska stå för underhåll av vagnar och liknande. Vart tar alla de intäkter, som SJ tjänar in bland annat på de höga biljettpriserna, vägen? /.../

Sandra Berg

De köper in nya och "fina" vagnar, men de glömmer att beställa platser för fullvuxna människor. Stolarna har fasta nackstöd som passar en människa på max 180 cm. Borden går inte att fälla ner ifall man samtidigt vill få plats med benen. Men det går kanske att klämma in några extra personer per kvadratmeter...

Snålheten bedrar visheten
Nu vill de dessutom ta bort studeranderabatten för de som inte studerar på heltid. Vilket i slutändan måste innebära att de vill ha bort folk från att åka tåg helt och hållet. SJ fick väl upp ögonen för alla snåla studenter som åkte med dem i och med reportagen i media i höstas. För jag är helt övertygad om att SJ själva inte har insett faktum, eftersom de inte ens klarar av att hålla koll på sig själva.

[2002-03-26] Här är ett litet inlägg i debatten om pendeln mellan Uppsala och Stockholm:

I höstas kom jag äntligen in på den utbildning jag sökt år ut och år in. Att utbildningen låg i Stockholm såg jag inte som ett hinder, jag blev bara glad att jag äntligen skulle få utbilda mig till det jag ville. Att försöka få tag i en bostad i närheten av skolan gav jag upp vid första tanken. Det enda boendealternativet som gavs var någonstans i en förort - där det skulle ta lika lång tid för mig att pendla in till stan som från Uppsala.
Så jag började pendla. Först hade jag planerat att ta ett tåg för att hinna, men redan första dan var det försenat. Jag fick försöka ta ett tidigare. Man blir jävligt stirrig av att inte veta om man ska komma fram i rätt tid eller inte. Magsaften bubblar som en läskedryck. Det drabbar en själv och andra som blir störda av att man kommer inklivandes för sent med jämna mellanrum. Det funkar inte. Ska man pendla så måste det funka fullt ut. Man kan ju inte ge sig av fem timmar tidigare för att veta att man ska kommma i rätt tid. Jag vill inte att SJ skall styra mitt liv med sin bristfälliga service. Ska det vara så jävla svårt att sätta gasen i botten och köra rakt fram på en räls?
Jag har givit upp nu. Jag har begärt studieuppehåll. Jag pallar inte längre. Polare säger att jag ser sliten och trött ut. Jag fattar inte att pendlare inte bara ger upp, eller har de inga nerver? Vad som helst kan man faktiskt inte tåla! Inte vet jag om det var ödet, men nu lever jag på a-kassa istället!

F d pendlare

[2002-04-30] X2000 mellan Stockholm och Göteborg är försenat 40 minuter från Stockholm den 30 april 2002. I högtalarna på tåget beklagar och förklarar de att de ska försöka köra in så mycket av förseningen som möjligt till Göteborg. Resultatet? Behöver jag säga det? Givetvis lyckas SJ tappa ytterligare en kvart innan de är framme. Världsklass!

[2002-06-10] Efter att ha skickat in en reklamation till SJ:s kundtjänst får jag ett vykort på posten. Där står att SJ har fler ärenden än vanligt att ta hand om och därför kommer mitt ärende ta lite extra tid. Det står dock ingenting om hur lång tid det brukar ta i vanliga fall, eller hur lång tid mitt ärende kommer att ta i detta fall. Kommer det ta en vecka, en månad, ett år... Jag hade lika gärna kunnat vara utan detta vykort eftersom det inte ger mig den minsta upplysning om någonting. Dessutom innehåller kortet inga adresser eller telefonnummer till den som skickat kortet så jag har ingen aning vem jag ska kontakta angående ärendet. Varför inte spara in portokostnaden och skippa utskickandet av dessa vykort?

[2002-07-05] På TiM-korten, som används av resenärer i Mälardalen, står det "Res snabbt i Mälardalen". Är inte det fruktansvärt falsk marknadsföring?

[2002-07-15] Nya "rabatter" hos TiM: "Rabatten du får i TiM-automaten förändras för att du ska få samma pris oavsett i vilken automat du handlar din tågbiljett. Rabatterna i TiM-automaterna kommer att ändras på följande sätt. Istället för att få en rabatt på 10 kronor vid köptillfället ges en 5%-rabatt. Detta innebär att rabatten blir den samma som i SJs biljettautomater. Kunden får alltså samma pris oavsett i vilken automat hon eller han köper sin biljett. Alla köp till 2a-klass som överskrider 200 kr blir i realiteten billigare än förut!" TiM vågar dock inte påpeka att ALLA köp som underskrider 200 kr i realiteten blir mycket dyrare än förut och jag kan lova att de flesta biljettköpen understiger 200 kr! TiM kan stoppa upp sina rabatter...

[2002-12-07] SJ vill ha en miljard kronor från staten eftersom de lyckats med konststycket att gå back så pass mycket. Detta trots att SJ har "monopol" på de lönsamma sträckorna, d v s konkurrens får bara förekomma på de olönsamma sträckorna. Vem som bestämmer vilka sträckor som är lönsamma? Ja, det gör ju SJ själv. Jag kan inte förstå hur man kan misslyckas så otroligt när man själv tar russinen ur kakan...

[2003-02-06] Man är ju helt maktlös och rättslös när det gäller SJ. Försöker man diskutera problem med någon av SJ:s anställda rycker de bara på axlarna och ler, och har de möjlighet vänder de bara ryggen till. Snacka om att vara serviceinriktade...

[2003-03-21] Äntligen! Som jag har väntat! Nu är det till slut dags för SJ att sätta in pubvagnar på de överfulla tågen mellan Uppsala-Stockholm. Allvarligt talat så undrar jag vad SJ tänker med? Har de något sunt förnuft överhuvudtaget? Jag har då inget som helst förtroende för att de nuvarande genierna inom SJ någonsin ska ta ett vettigt beslut.

[2003-06-22] I december kommer SJ att införa en restidsgaranti som kommer att vara till glädje för de som har något slags periodkort. På SJ:s hemsida kan man läsa följande: "Kunder med periodkort får tillgodoräkna sig en del av biljettavgiften, motsvarande utlägget för den försenade resan." Detta skulle då innebära att de som pendlar med periodkort mellan exempelvis Uppsala och Stockholm kan åka väldigt billigt. Det räcker med att deras tåg drabbas av 20 minuters försening så ska de få ersättning. För att få ersättning räcker det alltså att hålla koll på ifall något tåg mellan Uppsala och Stockholm eller mellan Stockholm och Uppsala varit mer än 20 minuter sent. För varje dag som man hittar ett sådant försenat tåg (vilket i dagsläget inte är särskilt ovanligt), så kan man åberopa att man åkt detta och därmed kräva ersättning. I dagsläget har SJ ingen koll av ifall man verkligen åkt med eller inte, så för att se till att ingen fuskar måste SJ göra drastiska förändringar av sina biljetter och kontroller av dessa. Kör de på i gammalt invant mönster är det bara för alla som vill att hämta tillbaka så mycket pengar som möjligt på sina periodkort.
För de stackare som köper enkelbiljett finns inte samma möjligheter, eftersom dessa biljetter är tidsstämplade och måste utnyttjas inom en timme i dagsläget. Men några försenade tåg går säkert att hitta även för dessa resenärer.

[2003-10-30] Angående Svensk Lokförarförenings hot om strejk för sina medlemmar, så står det i tidningarna att SJ:s kunder kommer att drabbas av störningar i tågtrafiken. Och vad är skillnaden mot en vanlig dag med SJ? Jag tror faktiskt inte att SJ:s kunder kommer märka att det är strejk, för allting kommer fungera precis som vanligt, dvs inte alls. Normaltillståndet för SJ är ju en enda stor störning.
Jag har sett siffror på att 10000 resenärer kommer bli försenade varje dag på grund av strejken. Det låter ju i så fall som att strejken gör saker och ting bättre, eftersom det en vanlig dag är betydligt fler än 10000 av SJ:s resenärer som försenas. Men de kanske menar att det är ytterligare 10000 resenärer som kommer drabbas...

[2005-02-21] Varför envisas SJ med att komma med statistik på hur många av deras tåg som går i tid? Det är si eller så många procent av tågen som går i tid och om det är över 90% som går i tid så klappar SJs representanter varandra på axlarna och ler. Jag struntar fullständigt i ifall tågen går i tid eller inte, det enda som är intressant är väl ifall tågen kommer fram i tid. Jag åker mycket hellre med ett tåg som går en timme försent men kommer fram i tid, än med ett tåg som går i tid men kommer fram en timme försent. Så istället för att i fortsättningen komma med siffror på hur många tåg som går i tid, så kan väl SJ komma med siffror på hur många tåg som kommer fram i tid.

[2010-08-04] Passar även på att länka till ett av mina nyare blogginlägg kring hur förträffligt SJ tar hand om sina kunder...

Blandad kompott

Hissteknik/taktik. Varför är det så många människor som envisas med att kliva in i en hiss innan de som ska av på våningen har fått en chans att kliva ur. Är det inte bra mycket smidigare att först låta de som vill kliva ur göra det, istället för att man ska ordna en lustiger dans inne i den oftast mycket trånga hissen? Jag undrar hur dessa personer resonerar. Kanske något i stil med: "Om jag kliver in snabbt innan de andra fått kliva ur så kommer jag nog till min våning mycket snabbare..." Man undrar ju vad en del har innanför pannbenet (kan det vara restprodukterna från ett sågverk).

[2002-11-30] På tal om hissar så har jag hittat en definition på vad en hiss är: "The elevator. Yet another box within a box designed to take you to a box."

Relaterat till hissar är ju rulltrappor. Vad för sorts människor är det som stannar direkt efter att de klivit av rulltrappan?

En klassiker är ju påstigning i flygplan där man inte har bestämda platser. De mest stressade står nervöst och stampar för att komma först på planet så att de kan få sätta sig längst fram. "Först in, sitta längst fram"-folket ser ju till att det bildas ordentliga proppar vid påstigning. Frågan jag ställer mig är: Varför sätter de sig längst fram, de som stiger på planet först?

Varför kan inte folk tänka till lite när det gäller att hämta sitt bagage från bagagebanden på flygplatserna? Det stora flertalet står tryckta mot bandet för att vänta in sin väska och skymmer på så sätt sikten för väldigt många av de bakomvarande. Detta vore ju helt okay ifall de som står tryckta mot bagagebandet visste att just deras väska kommer först, men tyvärr är ju så inte fallet. Varför inte stå ett par-tre meter från bagagebandet och sedan när man ser sin egen väska komma farande ta några steg framåt och greppa den? På så vis skulle ju väldigt många fler få en överblick över väskorna på bandet.

Hur kan det komma sig att så många studenter saknar hänsynstagande? Alla dessa som kommer försent till föreläsningar och lektioner och inte verkar bry sig om att de stör för både läraren och de studenter som behagar infinna sig i tid. De studenter som sitter i salen sitter faktiskt där för att de vill lära sig något och de vill absolut inte bli störda av eftersläntrare. Kommer man försent kan man ju i alla fall visa lite hänsyn genom att vara lite tystare och inte bara klampa in i salen som alltför många gör. Hur skulle det se ut om dessa studenter var anställda på ett företag? De skulle inte bete sig på samma sätt vid sen ankomst i alla fall.

Varför envisas en del med att ha klockorna inställda på att ge signal varje heltimme, när de ändå inte klarar av att ställa in klockan så att den går rätt? Från 5 i till 5 över hör man utspridda "timsignaler".

Varför slösar tidningarna utrymme med att visa bilder på personer (ofta brottslingar) där bilden av ansiktet suddas ut? Tidningarna kan visa ett id-foto (flera kvadratdecimeter stort ibland) av en person som gjort något dumt. Men fotot har de suddat ut, så de kunde lika gärna visat en bild på en solnedgång, ett flerfamiljshus, en segelbåt eller varför inte en gammal häst. Vad har bilden där att göra om den ändå inte förmedlar något? "En bild säger mer än tusen ord" heter det ju, men i de här fallen så tycker jag inte att det stämmer. Varför ska jag betala för en tidning som innehåller en massa "tomma sidor"?

Var kommer alla dårar ifrån? Alla dessa män (för det är uteslutande s k män) som springer omkring med skjutvapen (ofta automatvapen) och skjuter vilt omkring sig. Har de legat och sovit under en sten, för att på en given signal vakna och därefter sprida sig och sätta samhället i skräck? De é mycke nu...

De som är först med något blir ofta historiska. Se bara på Adam och Eva, de första människorna på jorden (enligt en välkänd sagobok), Edmund Hillary och Tenzing Norgay, de första att nå toppen av Mount Everest, Neil Armstrong och Edwin Aldrin, de första att sätta sina fötter på månen osv. Det jag funderar över är ifall det är en lika stor merit att vara den sista i dessa fall? Tänk er att man är den sista människan på månen eller den sista människan på jorden. Det vore väl också något att bli ihågkommen för. Frågan är väl bara vilka som ska komma ihåg en...

Jag har ett väldigt vanligt efternamn, dock med en lite annorlunda stavning (Gustafson). Trots detta lyckas nästan aldrig folk stava det rätt. Jag har full förståelse för att man stavar fel om man bara får namnet muntligt, men när jag skickar in en skriftlig ansökan om något (t ex en tidningsprenumeration) och läggs in i deras databas med fullständigt felaktigt namn då undrar man ju vad det är för människor som sköter om inmatningen av adressuppgifter. Enligt min erfarenhet verkar långt mer än femtio procent av dessa människor ha väldigt svårt att läsa innantill (och då kanske man ska ta en funderare på att byta jobb).
Många gånger frågar de till och med hur jag stavar namnet, men när jag sedan får se vad de lyckats mata in så har det ändå blivit fel. Om det är på vägen från uppgiftstagarnas hjärna till deras händer som felet ligger eller ifall det är i datorernas mörka innandöme som felet uppstår låter jag vara osagt (men jag har i alla fall fått lära mig att datorer bara gör som man instruerat dem).
Det verkar dessutom som om det bara blir svårare och svårare för folk att stava rätt. Jag kan förstå att småbarn inte klarar av så svåra utmaningar som att läsa innantill, men vuxna människor bör väl klara sådana fundamentala saker? Misstag kan alla göra, men detta händer för ofta för att vara misstag. Nonchalans är väl rätt ord.

Advokat Leif Silbersky uttalar sig efter att han misslyckats med att få en skådespelare frikänd: "Han (skådespelaren) får komma överens med kriminalvårdsstyrelsen så att det inte inkräktar på hans arbete." Det utdömda straffet (för att ha misshandlat en kvinna) är en månads fängelse, men Leif vill tydligen inte att det ska inkräkta på skådespelarens arbete. Kanske kan han ta straffet några timmar per dygn, genom att tillbringa nätterna sovandes i cellen, för att på morgonen bli ivägskickad till jobbet. Det vore ju synd ifall straffet skulle inkräkta på hans vardag. I Sverige är vi hårda mot de hårda...

[2004-02-02] Jag är övertygad om att åldringarna här i Sverige som ligger inne på långvården skulle få mycket bättre mat, omvårdnad, sjukvård, tillsyn, social samvaro, etc, ifall de såg till att begå något brott och bli "straffade" med fängelse...

I samband med brottsutredningar läser man ofta att den misstänkta sedan tidigare är känd av polisen. Ja, självklart, samtliga medborgare är väl kända av polisen får man förmoda. Vilka personer är det som är okända för polisen?
Något ännu mer svårförståeligt är följande citat från en tidningsartikel: "/.../ Personen är inte helt okänd av polisen." Inte helt okänd?!? Förklara detta om ni kan. Enligt mig så är en person antingen helt känd för polisen eller helt okänd, personen är inte någonting mittemellan?!?

Världen är orättvis och diskriminerande. Varför har inte jag lika stor möjlighet som de flesta andra att undkomma t ex ett bankrån? Jo, signalementet skulle lyda: "Gärningsmannen var över två meter lång". Detta skulle givetvis drastiskt decimera sökrymden efter gärningsman. Om jag dessutom skulle få för mig att råna banken med hjälp av mina volleybollvänner skulle sökrymden vara minimal. Hur länge skulle man klara sig från polisen om signalementet löd: "De fem gärningsmännen var alla över två meter". Den berömda nålen i höstacken skulle vara utbytt mot ett stort spett! Nej, fram för mer jämlikhet i samhället i alla avseenden och ingen diskriminering av människor på detta sätt. Man kanske ska ta upp detta med diskrimineringsombudsmannen...

Kan någon förklara följande för mig? På många sidor på Internet kan man gå in och rösta i aktuella frågor. Dagen efter kan man läsa en sammanställning över röstresultatet, t ex 63% röstade "Ja", 30% röstade "Nej" och 7% röstade "Vet inte". Det jag frågar mig är vad det är för människor som tar sig tid att logga in på sidan för att lägga en röst på alternativet "Vet inte". Har man ingen åsikt i frågan ska man väl överhuvudtaget inte svara (om inte någon ställer den explicit till dig).

I USA har man numer (efter Bush-Gore) ingen demokrati vid val av ny president, utan nuförtiden använder de sig av det som kallas parodi (eller möjligtvis lotteri)...

Varför är det så många människor som inte klarar av enkel hushållsekonomi? Oavsett vilken inkomst man har måste man ju förstå att man inte kan göra av med mer pengar än man drar in. De som hamnar på minus någon enstaka gång har jag överseende med (det kan ju komma väldigt stora överraskande utgifter ibland), men de som månad efter månad gnäller på att det är för många dagar kvar i slutet av lönen, förstår jag mig inte på. Skaffa en buffert och sluta gnäll. Är det tufft med inkomster en månad får man väl se till att dra in på något efter att det obligatoriska är betalt. Är det kanske samma människor som skolkade från matematiken i grundskolan? Kom in i matchen!

Oj, vad många trevliga, sympatiska, spännande, intelligenta och intressanta personer som är med i dokusåporna. Ett riktigt fint urval från det svenska folket. Personerna ger oss en stark tro på mänskligheten i framtiden. Jag vill också vara med... Men man ska kanske vara glad att Sverige har en intelligensreserv för framtiden? Jag undrar ifall dessa, i många fall patetiska, människor nämner sin medverkan i sina meritförteckningar? Eller ifall de försöker tvätta bort sin stämpel när de inser vad de gjort mot sig själva?

Trygg-Hansa, vad är det för ett idiotiskt företag? De har kundservice fram till klockan 21, men servicen visar sig vara för de som vill teckna nya avtal, inte för de som redan är kunder. Vill man anmäla en skada eller få hjälp med förfrågningar på sin sedan många år tecknade försäkring får man snällt se till att göra det innan klockan 17, för sen bryr man sig bara om presumtiva nya kunder. Jäkligt svagt jobbat, Trygg-Hansa.

[2001-04-24] Just nu firar en del människor att det var 40 år sedan de började hämta upp regalskeppet Vasa från havets botten (hur man nu kan fira en sådan sak övergår mitt förstånd). Vasa som var ett av vårt lands stora misslyckanden och det var en verklig katastrof när skutan sjönk år 1628 och väldigt många liv gick till spillo. Jag undrar ifall man om ett par hundra år kommer ha samma inställning till Estonia-tragedin...

Påminner inte provflygningarna med JAS lite om Vasas jungfrufärd?

Dubbade reklamfilmer måste vara bland det mest patetiska som finns.

[2002-07-25] Jag måste nog revidera min uppfattning om dubbade reklamfilmer. De är nog inte så dåliga ändå, det finns ÄNNU värre! Jag såg nyligen en reklamfilm (fråga mig inte vad den gjorde reklam för), där de hade dubbat filmen till engelska och dessutom hade en textremsa på svenska?!?!? Man får ju bara hoppas att filmen inte ursprungligen var på svenska...

Är det inte lite väl mycket överförmynderi när man i Sverige inte ens har rätt att bestämma över sitt eget liv? Att bestämma om man vill dö eller inte är "brottsligt". Frågan är ju bara vad straffet ska vara om man lyckas med sitt brott...

[2001-07-13] Vissa kommer fram till förbluffande resultat. Företaget Nielsen/Netratings har efter en grundlig(?) undersökning kommit fram till att svenskar inte surfar mer nu när de fått bredband, trots att det är vad många trott. Korkat! Självklart surfar svenskarna mer, det är bara det att tiden de behöver tillbringa på att vänta på att sidor laddas har minskat avsevärt, vilket gör att de kan besöka fler sidor per tidsenhet. Sådan mätning, sådant resultat...

En träffande beskrivning av cigaretter som jag stött på: "Cigaretter är lite papper, lite tobak, glöd i ena änden och en idiot i den andra."

[2002-06-09] Den intressanta debatten om rökandets vara eller icke vara rasar vidare:

Rökare är ju de enda drogbrukare som vid intagandet påtvingar omgivningen samma drog. Jag har aldrig sett en sprutnarkoman sitta på en restaurang och sticka sprutor i sina bordsgrannar!
Sedan vill jag säga det att jag hör till dem som tycker att det är att likställa med misshandel om du med flit utsätter mig för din rök. Så du får nog räkna med stryk om du blåser på fel person. Ska jag få cancer så kan väl du få ett brutet näsben.

Lars A

[2003-03-24] Ett av de värsta ställen att vistas på är tågperrongerna. Där flockas alla rökare för att dra sina sista bloss inför resan eller sina första bloss efter resan (eller ett av sina bloss under resan). När man klivit av ett tåg är det genast en stor del av personerna som tänder sina giftpinnar och börjar blossa. Eftersom de rör sig längs perrongen lyckas dessa egoister lägga en dimridå som samtliga passagerare är tvungna att ta sig igenom. Det är ju bara att hålla med om beskrivningen ovan... Dessa rökande egoister som inte tar hänsyn till sin omgivning måste ha bränt ihjäl alla intelligenta hjärnceller...

[2001-09-29] Klart att världen har svårt att få tag på jordens ondska. De vet ju inte ens vad han heter! Är det Osama bin Ladin eller Osama bin Laden? Ta först och red ut detta så ska ni se att han hittas...

[2001-12-10] Behöver lite hjälp nu. Jag köpte ett batteri till brandvarnaren och på förpackningen står att batteriet är "speciellt utvecklat bl.a. för användning i brandvarnare". Dock stod det i en OBS-ruta på förpackningen att batteriet "får ej utsättas för eld". Så nu undrar jag ifall man måste se till att ta bort batteriet ifall det börjar brinna? Dessutom har jag lärt mig att man ska krypa längs golvet för att undvika rökgaserna medan brandvarnaren ska vara placerad i taket för att upptäcka dessa gaser. Så frågan är alltså ifall jag ska kräla längs golvet eller klättra i taket (för att avlägsna batteriet) om det börjar brinna? Jag som trodde att brandvarnare var utvecklade för att fungera när det brinner...

[2001-12-22] Är det så konstigt att det går tungt för SAS? Det visar sig att om jag som student ska åka från Arlanda till Halmstad, så åker jag mycket billigare ifall jag beställer en tur och retur än om jag beställer en enkel resa. Beställer jag tur och retur får jag studentrabatt, men ska jag endast åka åt ena hållet måste jag betala normalpris, vilket är ca 50 % dyrare än studentbiljetten. Jag sparar alltså flera hundra kronor även om jag inte utnyttjar återresan och låter planet flyga utan mig. Det måste ju vara bättre för SAS att ha en möjlighet att utnyttja min returplats till en som verkligen åker. Med en sån prispolitik kan jag förstå att de har problem med att få det att gå ihop. Det är väldigt svårt att hålla sig för skratt när man beställer en studentbiljett och man vet att man inte kommer att utnyttja återresan och drar till med ett datum och tid på dygnet helt taget ur luften.

[2002-01-03] Dubbelmoralens Sverige visar sig igen. Nu ska vi förbjuda exporten av vapen till Indien eftersom läget är lite kritiskt där nere och ett krig kan lura runt hörnet. När varorna, som Sverige så glatt exporterar annars, ska börja användas som det är tänkt, då vill inte Sverige vara med längre. Jag vet inte ifall jag ska skratta eller gråta...

[2002-06-09] Det finns de som påstår att det med 100% säkerhet kan fastställas att alla människor kommer att dö. Vad dessa teorier bygger på vet jag inte riktigt. Det enda man kan veta är väl att av alla de människor som levt så har cirka hälften dött. Behöver ni en förklaring? Låt oss anta att det idag finns ca 6 miljarder människor på vår jord. Låt oss dessutom anta att det genom alla år totalt har dött ca 6 miljarder människor. Detta skulle ju innebära att det totalt fötts ca 12 miljarder människor och av dessa har endast hälften dött. Så jag anser att man endast kan sluta sig till att risken för att man någon gång kommer att dö är 50%. Försök att komma med ett motbevis mot detta...
Att de flesta av de människor som dött gjort det innan de hunnit bli 100 år innebär ju bara att ifall man klarar hundragränsen, så minskar risken dramatiskt för att dö... Skulle man lyckas uppnå en ålder av 120 år, så är ju dödligheten i det närmaste obefintlig, eftersom det inte är många av de människor som dött som gjort det efter att de fyllt 120 år.
Om man vill kan man dra det ett steg längre. Varje människa har ju en unik DNA-profil sägs det. Detta innebär att det har fötts människor med din DNA, men ingen människa med din DNA har dött. Kontentan av detta bör då vara att sannolikheten för att just du ska dö är noll procent.
Sannolikhetslära på hög nivå...

[2007-06-29] Trevligt att se att jag inte är ensam om mina tankar kring risken för att dö, utan att även "de lärde" är inne på samma spår. Allan Gut, professor i matematisk statistik vid Uppsala universitet, skriver i sin bok Konsten att räkna - tankar om siffror och statistik (utgiven 2007) följande:

Man har även gjort beräkningar över hur många människor som över huvud taget har fötts alltsedan Big Bang. Man kommer då fram till att fler än hälften av alla dessa människor lever i dag. Bäddar inte det, med stora talens lag i bakfickan, för rubriken "Sannolikheten att dö är mindre än 50 procent"?

Allan Gut (Konsten att räkna - tankar om siffror och statistik)

[2002-06-11] Det sägs ju att det inte finns några regler utan undantag. Om det råder undantagstillstånd i ett land, innebär då det att det finns för många regler och därmed så många undantag så att undantagen tagit överhanden? Eller innebär det att det inte finns några regler alls att följa, vilket även skulle innebära att det är brist på undantag? Eller innebär det kanske något helt annat...

[2002-12-14] Posten tänker till genom att lägga ut 1 miljon kronor på röda mössor som brevbärarna ska bära vid utdelningen av julpost söndagen den 22 december. Är det inte samma Posten som har dragit ner verksamhet och service, för att de tvingas se över sina utgifter? Men det är så sant, det är ju viktigt med röda toppluvor i juletid...

[2003-01-22] Det visar sig att Uppsalas kommunala bostadsbolag Uppsalahem har givit ett flertal av sina anställda attraktiva lägenheter som inte varit tillgängliga för vanligt folk. På Uppsalahems hemsida kan man under Frågor och svar läsa: "Vem får lägenheten? /.../ Om det är flera som tackar ja till lägenheten går den till den som har längst kundtid och som kan godkännas som hyresgäst." Vidare står även: "Får barn till boende hos Uppsalahem någon fördel när de söker bostad? Ja, barn till Uppsalahems hyresgäster har möjlighet att få extra tid tillgodo på Lägenhetstorget." Men jag kan inte läsa något om att anställda (eller barn till anställda) skulle ha företrädesrätt. En anställd fick efter sex års kötid en lägenhet som det för vanligt folk krävs tio-tolv års kötid för att få. Den hade inte varit presenterad på Uppsalahems Lägenhetstorget, så ingen annan fick en chans att göra en intresseanmälan. Uppsalahem säger sig inte behöva annonsera ut lägenheter ifall det finns risk att de kommer stå tomma i väntan på ny hyresgäst. Jag har svårt att se hur en attraktiv lägenhet skulle behöva stå tom. Fiffel och båg, men vem blir egentligen överraskad?

[2003-02-21] Läser en undersökning om vad Uppsalaungdomarna gör på sitt sportlov. Tre ungdomar tillhörande intelligensreserven visar på den farliga vägen som är utstakad. De är, enligt egen utsago, hellre inne och röker än ute i den friska vinterluften. Ingressen till reportaget säger allt: "Röken ligger tung i lokalen och stanken slår mig nästan till marken. I töcknet kan man skönja några skuggestalter som hukar sig över små glödar. Vad som först liknar en vision av helvetet är i själva verket bara Uppsalas ungdom som firar sportlov." Verkar vara ett trevligt ställe att tillbringa sitt sportlov på. Ett av genierna säger att han hellre röker än snusar, för snus det ger fläckar på tänderna. När han får mothugg om att rökning ger fläckar på lungorna säger han lugnt: "Jo, men de syns ju inte." Vidare anser en av tjejerna att "när man har lov ska man ta det lugnt, det får räcka med aerobicsträning en gång i månaden" Jag ser verkligen fram emot att få överlämna Tellus i denna generations händer...

[2003-03-11] En sak som jag tycker är väldigt dåligt på Internet är att folk och företag är så usla på att datera de sidor som de lägger ut på nätet. Man kan komma in på en företagssajt och läsa om "senaste nytt" till exempel. När dessa så kallade nyheter är skrivna får man dock ingen som helst indikation på i många fall. De kan skriva att en produkt precis har släppt och när man kollar noggrannare så visar det sig att den släpptes för två år sedan. Om man skulle läsa att krig precis utbrutit så ska man vara noga med att kolla att det inte är 1:a världskriget de syftar på... Så en uppmaning till alla som lägger ut information på nätet: Datumstämpla er information!
Ytterligare en sak är att det på många sidor markeras med "Nytt" eller "Nyhet" eller liknande, men det är ingen hänvisning till hur nytt det är eller ifall jag redan varit inne på sidan med denna "nya" information. Jag upprepar: Datumstämpla er information!

[2003-03-12] AB Trav och galopp (ATG) gör just nu väldigt mycket reklam med sin slogan "Bli rik på hästar". Borde de inte ändra denna till "Bli fattig på hästar" istället. Detta eftersom det stora flertalet som spelar på hästar faktiskt blir fattigare och inte rikare. Eller syftar ATG på sig själva med sin slogan?

[2003-03-20] Känns väldigt absurt att åka iväg till jobbet för att hacka lite Java (och göra andra "viktiga" saker), samtidigt som kriget precis brutit ut i Irak...

[2003-03-25] En sak när det gäller stölder av plånböcker är att de alltid innehåller så mycket pengar. Väldigt många människor går idag omkring utan kontanter i sina plånböcker, men om de råkar ut för en stöld så var plötsligt plånboken fylld till bristningsgränsen med kontanter. Ofta rör det sig tydligen om 5000-10000 kr. De flesta verkar ju som sagt helt sakna kontanter när de ska betala för sig och om man ser någon ta ut pengar så rör det sig ju oftast om belopp upp till 1000 kr. Så det jag funderar över är vilka som går omkring med så mycket kontanter på sig?

[2003-03-28] Funderar lite över varför vissa yrken överhuvudtaget existerar. Kommer fram till att t ex följande yrken borde väl inte finnas i en någorlunda perfekt värld: ordningsvakt, militär, klottersanerare, låssmed, säkerhetschef, livvakt, paparazzi, fängelsepersonal, bödel, jurist, vapentillverkare, spion, minröjare, bombdesarmerare, brottsutredare, mäklare, lapplisa, "homestagare". Finns säkert många fler yrken också. I en helt perfekt värld skulle exempelvis följande yrken också kunna avskaffas: läkare och annan sjukvårdspersonal, brandman, polis, väktare, dödgrävare. Som jag ser det är det tyvärr så att väldigt många yrken finns endast på grund av att vår jord befolkas av alldeles för många idioter.

[2003-03-28] Det är två uttryck på engelska som ligger farligt nära varandra uttalsmässigt, men som betyder helt olika saker och som kan få fruktansvärda följder om man tilltalar fel person. Antingen kan man ha ett dåligt uttal eller så kan den tilltalade ha dålig hörsel och det är lika farligt i bägge fallen. Det ena uttrycket använder man sig av ganska ofta dessutom. De uttryck jag tänker på är givetvis "Excuse me" respektive "Execute me".

[2003-12-04] I samma anda som ovan kan man ju fundera över vad en talare menar ifall hon säger "Det är dömt att misslyckas" eller "Det är dumt att misslyckas"? Det bägge meningarna uttalas ju på (nästan) samma sätt, men innebörden skiljer sig markant.

[2003-07-10] När man jämför hur mycket olika personer har i lön och hur mycket de får kvar att leva för, så tycker jag att man gör det lite väl lätt för sig i de flesta av de undersökningar som presenteras. Antag exempelvis att man jämför en person som jobbar som barnskötare och en som är chef för en utvecklingsavdelning. Antag vidare att barnskötaren har 15000 kr per månad och att chefen har 45000 kr per månad. Då kan man ju förledas att tro att chefen har 3 ggr mer innan skatt och kanske 2 ggr mer efter skatt. Då menar många att chefen bara har dubbelt så mycket att röra sig med. Men eftersom barnskötaren (med största sannolikhet) är tvungen att betala för all mat, medan chefen (med stor sannolikhet) blir "bjuden" på luncher och middagar flera gånger per månad, så innebär ju detta att chefen inte behöver betala för alla sina "behov". Därmed slipper chefen undan en del av sina omkostnader, medan barnskötaren aldrig gör det.

[2003-09-25] Aftonbladets första sida idag angående den andra mannen misstänkt för mordet på Anna Lindh: "HAN ÄR DEN NYE misstänkte Anna Lindh-MÖRDAREN" (Jag kan tyvärr inte återge korrekta fonter här, men i tidningen var det minst fem ggr större font för det fetmarkerade). Vem var det som trodde att media skulle skärpa till sig efter att ha hängt ut misstänkt person nr 1? Vem trodde att de lärt sig något om att inte döma personer innan rättvisan haft sin gång? Ska bli kul att se var skadeståndet hamnar för misstänkt nummer 1...

[2004-01-02] Anna Lindh har tydligen blivit vald till "årets svensk". Jag tror inte att hon ens varit på "hundra-bästa-listan", ifall hon inte blivit dödad. Det är mordet som har gjort att hon hamnat överst, inte vad hon uträttat. Hur många av er tror att hon blivit vald ifall hon inte blivit mördad?

[2004-01-03] Jag tar mig för pannan... Vad är det för människor jag delar denna planet med? När Sverige ändrade reglerna för införsel av sprit nu vid nyåret så var det massvis av svenskar som bilade till grannländerna för att handla. Jag gissar att de suttit och väntat på denna dag i flera månader och sett till att bilen är servad och fulltankad. Sen ska de sitta och hinka i sig sprit dag efter dag.
Jag förstår ju inte heller varför de har en regel att man bara får ta in för personligt bruk. Hur lång tid får man på sig att förbruka spriten? Gäller det personligt bruk under en vecka, ett år, en livstid? Om jag åker och handlar 20 liter sprit en dag och säger att det är för personligt bruk och sedan gör samma sak de följande dagarna, kan de stoppa mig då?

[2004-01-05] Jag ser att man på Upsala Nya Tidnings söksida på nätet kan söka in i framtiden?!? När man väljer start- och slutdatum, så kan man inte bara söka fram till och med 2004, utan man har den trevliga möjligheten att söka på artiklar från 2005 också. Jag gissar att UNT fått storhetsvansinne som tror sig kunna se in i framtiden...

[2004-02-02] Skyltar med följande text har jag sett på ett flertal ställen vid olika sjöar och hav. "Varning för svag is! Vintertid". Det jag funderar på är vad som gäller under vår, sommar och höst. Om det finns is under dessa årstider, borde man i så fall inte varna för svag is då också? Eller är isen stark under sommaren? Är det inte oerhört onödigt att lägga till texten om vintertid? Om det finns is på vattnet så bör man väl alltid varna för att den kan vara svag, oavsett när på året som isen ligger där.

[2004-02-27] Varför ska det alltid diskuteras hur en kvinna varit klädd eller om hon varit kraftigt berusad, när hon blivit utsatt för övergrepp? Om hon varit utmanande klädd eller berusad så kan detta, enligt vissa, ses som en förmildrande omständighet för de fega kräk som förgripit sig på henne. Det diskuteras om hennes utmanande klädsel kan ha provocerat fram övergreppet eller ifall hon varit för berusad för att säga nej. I fallen där hon inte sagt nej, verkar det aldrig diskuteras ifall hon verkligen sagt ja, dvs varit med på noterna. Om hon varit så berusad/drogad, så har hon troligen inte sagt något, så varför ska tystnad ses som att hon går med på det? En kvinna ska kunna gå omkring i vad hon vill (även naken) och/eller vara berusad i vilken grad hon vill, utan att en massa idioter ska tro att de har rätt att göra som de vill. Fegare varelser än de som förgriper sig på kvinnor är svåra att finna.

[2004-05-06] Det har just varit ett uppmärksammat våldtäktsmål i Tumba där de anklagade blev helt frikända. Målet som behandlades var ifall en handfull män våldfört sig på en ensam berusad kvinna eller ej och gick ut på att komma fram till ifall kvinnan varit tillräckligt hjälplös (eller något åt det hållet). Högsta Domstolen ansåg att kvinnan inte varit tillräckligt hjälplös och enligt männen så hade kvinnan dessutom varit pådrivande.
Oavsett hur det gått till i detta fall så är det några saker jag frågar mig: "Har inte dessa ynkliga män någon hjärna att tänka med?" Även om nu kvinnan inte sagt nej och kanske till och med varit pådrivande, borde inte dessa män funderat lite och tänkt: "Vill hon verkligen ha sex med alla oss? Eller är det hennes berusning som får henne till detta? Om hon hade varit nykter, hade hon då velat detta?"
En liknelse: Tänk dig att du (på fyllan och villan) skulle be mig att slå dig på käften. Om jag skulle nita dig utan att tänka så skulle jag handla på samma sätt som männen i våldtäktsmålet. Om jag har minsta lilla intelligens så skulle jag snarare fråga mig: "Vill du verkligen ha en smäll på käften? Eller är det bara som du säger för att du är berusad?" Jag skulle tro att du innerst inne inte riktigt menar vad du säger och därför skulle jag avstå från att ge dig en käftsmäll. Om jag å andra sidan skulle ge dig en smäll skulle jag få svårigheter att försvara mig i rätten, även om jag säger att det var din vilja. Jag skulle nog, med all rätt, åka dit för någon form av misshandel...
Vart har den mänskliga mänskligheten tagit vägen?

- Så du anser inte att det var våldtäkt?
- Nej. Hon sa ju aldrig "Nej".
- Så då uppfattade du det som att hon ville ha sex?
- Ja.
- Och att hon ville ha sex med dig?
- Ja.

- Så du anser inte att det var mord?
- Nej. Han sa ju aldrig "Nej".
- Så då uppfattade du det som att han ville dö?
- Ja.
- Och att han ville att du skulle döda honom?
- Ja.

[2004-02-27] Tänk om politikerna världen över kunde koncentrera sig på att göra det de är tillsatta för, istället för att hela tiden förbereda sig för nästa val. Om de tänkte mer på vad de håller på med nu och gör något vettigt, så skulle de ju inte behöva förbereda sig alls för kommande val eftersom samtliga röster skulle hamna på dessa personer, pga att folket vill ha kvar de som gjort ett bra jobb. De lovar och lovar att saker ska åtgärdas, men alla dessa åtgärder skjuts upp hela tiden, eftersom de styrande politikerna har annat (kommande val) att ta tag i. Är det val vart fjärde år, så läggs ju verksamheten ner under, åtminstone, det sista året av mandatperioden och alla resurser satsas på det kommande valet. Minst 25 procent av politikernas tid vid makten går åt till helt onödigt arbete, där de bland annat står och tramsar i en massa valtal...

[2004-03-02] Många bensinmackar och andra butiker har stora skyltar där de anger att de har öppet till klockan XX. Men det saknas nästan alltid skyltar som talar om när de öppnar. Är inte det intressant att få reda på?

[2004-03-02] Det är lite rabalder i Sverige om att riksdagsmännen kan kvittera ut inkomstgaranti långt efter att de slutat i riksdagen. De får dessa pengar trots att de kanske har andra arbeten. Nu vill en del att detta system ska ses över och kanske förändras. Man kan ju gissa hur det kommer bli med den förändringen om de som ska besluta om att det ska försämras eller ej är riksdagsmännen själva...

[2004-03-10] Tvättmaskinstillverkare måste vara de absolut sämsta tidtagarna som finns. När de gör sina displayer där de visar hur lång tid ett tvättprogram tar och hur lång tid det är kvar, då räknas tiden ner normalt till en början. Men när displayen visar att det är 1 minut kvar då kan tvättmaskinen fortsätta att gå i flera minuter. Dessutom har jag sett fall där tiden är nere på noll, men helt plötsligt räknar upp till att visa att det är en minut kvar. Vem är ansvarig för detta?

[2004-03-10] En av de roligare förkortningar jag stött på såg jag utanför ICA idag. En handskriven skylt förkunnade med stora bokstäver följande erbjudande: "Porträtt". Jag blev lite fundersam och var ju tvungen att gå närmare för att se om ICA börjat med fotografverksamhet också. Vid närmare granskning såg man att det stod "Port.rätt" och erbjudande gällde portionsrätter från något färdigmats-företag.

[2004-03-11] Varför har så många på nätet (och även i andra sammanhang) börjat skriva meningar, där de varken inleder meningarna med versal eller avslutar meningarna med punkt? det ser för j-vligt ut dessutom är det mycket svårläst jag förstår inte vad de vill uppnå ni som vet bättre kan väl upplysa mig om varför detta fenomen uppstått kom bara inte och säg att det beror på SMS-trenden för med ett vanligt tangentbord är det inte svårt att blanda in versaler och punkter när folk SMS:ar lyckas de ju skriva det onödiga tecknet mellanslag så jag köper inte att det är för jobbigt att skriva extra tecken

[2004-06-13] Vem har kommit på att man ska märka varenda litet äpple, päron och annan frukt med en klisterlapp som inte går att få bort utan att man river bort en del av frukten? Jag väntar med spänning på att samma person (läs samma man) ska komma på den lika intelligenta snilleblixten att alla riskorn man köper ska märkas var för sig... Undrar vad det är för stackare som måste sitta och klistra på dessa lappar?

[2004-07-16] I Sverige är det just nu krigsrubriker i media angående översvämningarna i Småland. Några hundratal har fått källare och bottenvåningar på sina hus dränkta. Vad jag vet har ännu ingen dött, utan det är materiella skador och några har säkert varit tvungna att lämna sina hus.
Jämför detta med vad som samtidigt händer i Indien. Där är det också översvämningar. Skillnaden är att det är åtta miljoner människor som har fått lämna sina hus (i vissa fall har husen lämnat de boende). Det är som om hela Sveriges befolkning skulle blivit av med sina hus p.g.a. översvämning. I Indien är det dessutom flera hundra som tvingats sätta livet till. Detta rapporteras med några korta notiser och TV-inslag.

[2004-10-12] Bara för att några idioter av det manliga könet beter sig som om de saknar hjärna, så vägrar jag klumpas ihop med dessa och straffas kollektivt. Bara för att jag inte debatterar och demonstrerar högljutt om vissa saker, så betyder inte det att jag tyst håller med och värnar om våldtäktsmän, kvinnomisshandlare, pedofiler, rånare, knarkare, djurmisshandlare, barnmisshandlare, ekobrottslingar mm. Tystnad är inte detsamma som att hålla med.

[2004-11-04] Det är ju många företag som storstilat skyltar och lovar att deras produkter/system är igång 24 timmar per dag, 7 dagar per vecka, 365 dagar per år, dvs 24x7x365. Det jag funderar över är ifall alla dessa företag misslyckas med att ha sina produkter/system igång på en av dagarna under ett skottår? Är det i så fall skottdagen som är den dag då dessa företags produkter/system inte fungerar eller är det slumpmässigt vilken dag ingenting fungerar?

[2005-01-03] Angående naturkatastrofen med en gigantisk tsunami i sydöstra Asien. Det är en stor tragedi, men märk väl att detta var en naturkatastrof. Den planet vi bor på har vissa egenheter och lever sitt eget liv. Med jämna mellanrum så händer sådana här naturliga fenomen. Det är inte konstigare än att vi människor sover ibland och är vakna ibland. Så kallade naturkatastrofer har inträffat förut och kommer med största sannolikhet att inträffa framöver också. Det ska vi vara glada för och inte försöka påverka alltför mycket. Vi kan försöka minska antalet människor som behöver dö i dessa gigantiska naturkatastrofer, men vi ska inte försöka eliminera jordens sporadiska utbrott.
Det vi däremot ska vara mindre glada för och som vi kan försöka påverka är katastrofer som har hänt, men som inte behöver hända i framtiden. Det jag yrar om är förstås alla meningslösa krig som skördar mångdubbelt större lidande än tsunamin för en vecka sedan. Döda, skadade och total misär med svält och sjukdomar, bara för att en massa idioter tror att de kan lösa problem med vapen. Det är dessa katastrofer som vi ska ta krafttag emot, för dessa kan vi påverka. Resultatet av insamlingen till tsunamins offer bevisar ju bara att pengar finns.

[2005-04-08] Varför säger så många att den nu avlidna påven var en helig man? Varför skulle han vara mer helig än någon annan? Vad jag vet så blev väl påven framröstad till sitt jobb och fick inte jobbet för att han på något sätt skulle vara helig.

[2005-04-19] Nu får väl ändå Antidiskrimineringsbyrån ge sig! Efter att det anmält glassen Nogger Black till DO, så påstår de nu att glassen 88:an ska syfta på Heil Hitler. Detta eftersom åttonde bokstaven i alfabetet är H och därmed kan 88 läsas som HH. HH skulle då stå för Heil Hitler enligt intelligensreserven på Antidiskrimineringsbyrån. Varför skulle HH i så fall inte kunna stå för exvis Himmelska Höjder? Vill man så kan man hitta liknande koder och tolkningar på allt i vårt samhälle.
Är man inne på att hitta nazistkopplingar kan man se att 88:an även skulle kunna motsvara SS. Bokstaven S är ju den åttonde bokstaven från slutet i (det engelska) alfabetet.
En annan nazistkoppling kan ju vara att konstatera att orden Nogger Black består av 6 respektive 5 bokstäver. Detta måste ju självklart vara en omskrivning för Hitler Adolf, eftersom Hitler består av 6 bokstäver och Adolf består av 5 bokstäver. Svårare än så är det inte.
Lägg er energi på något vettigt istället!

[2005-04-19] Är det någon som tror att ny påve kommer utses innan det bara är någon dag kvar av den där konklaven? Nu när dessa religiösa fanatiker är i världens rampljus är jag övertygad om att de drar ut på det så länge som möjligt (även om de kanske redan nu röstat fram och enats om sin nya "heliga" man). Vi kommer få se många svarta rökmoln från den där skorstenen på Sixtinska kapellet. Aldrig hade jag i mina vildaste fantasier trott att skorstensrök skulle vara så intressant för så många människor. Tiotusentals människor sitter tydligen och väntar på rök från denna speciella skorsten. Och vänta kommer de få göra...
Kardinalerna verkade inte vilja sola sig i glansen så länge utan meddelade väldigt snabbt sitt val av ny påve. Den olidliga väntan är över och kanske kan vi få höra om andra nyheter än färgen på röken från skorstenen.

[2005-06-03] Jag måste ju säga att de som beslutat om att införa 6 juni, Sveriges nationaldag, som helgdag i år verkligen har tänkt till. Från och med i år är ju nationaldagen helgdag istället för Annandag Pingst som försvann som helgdag. Varför har de då tänkt till? Jo, eftersom de förväntat sig ett ramaskri när de tar från de fattiga och ger till de rika så har de såklart sett till att första tillfället så är nationaldagen på en måndag. Då får vanligt folk ledigt precis som under tidigare pingsthelger och man klagar inte så mycket. De närmaste tre åren kommer sedan nationaldagen att infinna sig mitt i veckan (tisdag, onsdag och fredag), vilket innebär att vanligt folk fortfarande får en ledig dag dessa år. Det är först år 2009 som nationaldagen kommer infalla under helgen och tills dess så hoppas våra kära folkvalda att vi har glömt att vi en gång i tiden hade en helgdag som alltid låg på en måndag. Jag kan sätta pengar på att detta är en bidragande orsak till att denna helgdagsförändring genomfördes just i år (ifjol låg nationaldagen på en söndag).

[2005-07-13] Tyvärr kommer vi aldrig att kunna skydda oss mot idioter som väljer att spränga sig själva och folk i deras omgivning. Så länge det finns ynkryggar som tror på detta förfarande så kommer detta avskyvärda alltid att finnas.
Dessa självmordsbombare tillhör dessutom de fegaste som finns. Det är (så kallade) människor som inte ens har modet att stå för sina egna handlingar och gärningar. Många pedofiler, våldtäktsmän, mördare och annat skräp står i alla fall för sina gärningar.

[2005-07-20] Marcus Gabrielsen blev för några månader sedan ihjälsparkad av några idioter på Kungsgatan i Stockholm. Nu har de tre misstänkta släppts eftersom bevisningen var för dålig. Jag vill bara säga att, om det nu är de tre åtalade som sparkat ihjäl Marcus, dessa tre idioter är också de bland det fegaste som finns. Om de nu gjort detta och inte kan stå för sina gärningar och erkänna själva och berätta hur allt gått till, så kan de krypa tillbaka under de stenar som de kommer ifrån. De plattnackar som applåderade frisläppandet i rättssalen kan krypa med de också och stanna där.
Varför finns det så många idioter på denna planet?

[2005-08-29] Nu när orkanen Katrina (and the waves) härjar som värst i södra USA så har våra svenska kvällstidningar följande uppmaning: "Om du befinner dig i området så maila oss". Om jag skulle befinna mig i närheten av en galen orkan, så skulle jag hitta en miljard bättre och viktigare saker att göra, än att sätta mig och maila in till Expressens eller Aftonbladets redaktioner. Det är väl nästan samma sak som att be någon som är i ett brinnade hus att ta och ringa till tidningsredaktionen istället för att försöka ta sig ut...

Nu är det hög tid att använda de små grå ett tag. Låt A=1 och B=1. Genom följande algebraiska övning visar man att 2=1. Något måste vara fel, men vad?

                    A = B
                  A*A = A*B
            A*A - B*B = A*B - B*B
          (A+B)*(A-B) = B*(A-B)
                  A+B = B
                    2 = 1

När jag ändå är inne på matematik så kan jag ju inte undanhålla er översta delen på en av de vackraste pyramiderna som finns:

                      1
                     1 1
                    1 2 1
                   1 3 3 1
                  1 4 6 4 1

Ytterligare några sköna citat från människor med huvudet på skaft.

Analytiker har jag inget till övers för. Det går inte att sitta på puben med ett glas öl i handen och analysera.
Vi vet att apor gör ett bättre jobb.

Claes Wellton Persson

Även tioåringar (och tärningar) har visat sig vara bättre, så vad fyller dessa människor för funktion? [Min anm.]

Att tro sig veta eller ha en känsla för hur börsen utvecklas under året är ungefär lika givande som att försöka dra en cirkel med en enbent passare.

Dag Rosander (SvD)

/.../ lita inte på banken mer än du litar på en begagnad bilförsäljare. Hur personliga de än är, är det bara dina pengar de vill åt. Resten skiter de högaktningsfullt i. /.../

Emma Hamberg (Expressen)

Det är svårt att hitta någon bransch som är så full med dålig moral som mäklarbranschen. Den är extremt penningfixerad och systematiskt utnyttjas alla tänkbara kryphål för att gynna den egna plånboken och aktieägarna i mäklarfirmorna. Kundernas bästa står sällan högst i prioritetsordningen - det är den bistra sanningen.

Magnus Alfredsson (Tidningen Privata Affärer)

[2001-07-04] Jag kan ju bara instämma i ovanstående. Det sägs ju att bostadsmäklare ska vara neutrala i affären mellan köpare och säljare, men efter att jag hört en bostadskrängare (arbetandes för en s k seriös mäklarfirma) i samtal med en säljare av bostad så fick jag det mesta bekräftat. Mäklaren sa uttryckligen att hon hade fått ett bud från köpare X och nu skulle försöka få köpare Y att ytterligare haka på och trissa upp priset. Allt med anledning av ökad mäklarprovision. Ruffel och båg i en korrupt bransch (vilket jag i och för sig redan visste).

[2004-04-05] En insändare från Stockholmstidningen Metro:

/.../ Medelinkomst för en fastighetsmäklare hos dem [fastighetsmäklarfirman Erik Olsson (min anm.)] är 750 000 kronor. För vad?
De fotograferar ditt objekt, skickar ut det på internet och till tidning och väntar sedan på att ett Stockholmsobjekt i stort ska sälja sig självt.
Standardiserade köpeavtal används vid affär. Sedan är det bara att slanta upp cirka 3 procent av köpeskillingen som utgör deras arvode. Utsugarfasoner! /.../
Vi städar och fixar och står för risken att bli bestulna vid öppna visningar. /.../ Att betala över 100 000 kr för detta vid en försäljning av till exempel en trea på Östermalm kan inte vara rimligt hur man än resonerar. /.../

Nu får det vara nog

[2005-11-04] Homestaging?!? Vad är det för skit? Vilket pucko har kommit på att denna skumraskverksamhet ska vara avdragsgill? Varför ska jag betala för att några fifflare ska få dra av en massa pengar. Visst, idioterna får gärna hålla på med sitt homestaging (vem har kommit på detta ord förresten?) och lägga en massa pengar på att möblera och tapetsera om inför bostadsförsäljningar, men jag kan inte förstå varför det ska vara avdragsgillt. Vem drar nytta av homestaging? Jo, som vanligt med alla skumraskaffärer inom fastighetsvärlden i dagens Sverige så är det fastighetsmäklaren och säljaren. Dessutom de som jobbar med homestaging (hur man nu kan göra det?). Den som får betala för kalaset är köparen.
Om jag förstått det rätt, så kan jag inte göra avdrag ifall jag anlitar en städfirma för att städa ur min lägenhet inför en försäljning, men om jag anlitar en homestaging-firma för att göra i princip samma sak, då får jag helt plötsligt dra av?!?
Detta är t.o.m. snäppet värre än idiotin med fastighetsskatt.

[2002-08-26] En skön liten historia som florerar på nätet och verkligen får en att tänka till är följande:

Efter att ett tag ha studerat aktiemarknaden började jag fundera på ett intressant fenomen och gjorde en liten uträkning.
Om du köpte Ericssonaktier för 100000 svenska kronor för cirka två år sedan så är de värda 4600 kronor idag.
Om du istället tyckte att teleoperatörsaktier var en bättre investering och köpte Song Networks aktier för 100000 har du idag 791 kronor kvar.
Om du var klok och för två år sedan gick på bolaget och köpte Åbro Original Starköl för 100000 kronor, drack ur dem, hade trevligt och idag går och pantar tomflaskorna så får du 6741 kronor.
Frågan är om det är därför grabbarna på torget kallas A-laget?

Okänd

[2002-12-16] Aktiemäklarföretaget Carnegie lyckas med att minska en kunds förmögenhet från en miljon till en halv miljon kronor på ett halvår. Detta ypperligt utförda arbete tar Carnegie ut en courtageavgift på 50000 kr för. Och så undrar ni varför jag tycker om mäklare... Dessutom klarar de på sin hemsida inte av att hålla isär språken svenska och engelska, vilket resulterar i en av de rörigaste sajter jag sett.

[2003-02-06] Jan Hallenberg, en "expert" när det gäller ekonomi, uttalar sig i en tidning och ger tips om hur man ska göra med sina aktier inför det stundande(?) Irak-kriget: "Jag tror att man ska vara försiktig och inte göra något förhastat. Man bör ligga ungefär där man är, ligga lite lågt och avvakta. En möjlighet är att gå över till räntebärande papper. Men jag är inte så säker på att aktierna på sikt kommer att ligga sämre till." Vilka kanonråd han ger! Då är det bara att följa hans råd. Det är skönt att vi kan rådfråga våra experter när det blåser hårt och få glasklara svar...

[2005-04-14] Vice riksbankschefen Eva Srejber ger även hon klara besked: "Sammantaget tycker jag det finns anledning att anta att långräntorna på sikt kommer att stiga från dagens låga nivåer till mer normala nivåer." Så många ord, men ändå säger hon ingenting. "...det finns anledning att anta att...". Det finns anledning att anta att grisar på sikt kommer kunna flyga. Det finns anledning att anta att jag på sikt kommer vinna 10 miljoner på Lotto. Please, say no more...

[2003-07-19] En reflektion över nationalekonomernas svåra arbete:

Nationalekonomer tar sig friheter till ett våldsamt tyckande. Deras bransch är ett högt avlönat tyckande utan att behöva bevisa eller ta ansvar. Framförallt när man hela tiden företräder olika intresseorganisationer.

Leif Vernersson

Ni som ofta stöter på folk som tycker att ni är långa, här får ni en replik ni kan använda: "Ja, somliga tyckte Gud det var värt att satsa på!" Jag har dock inte provat detta svar själv ännu, så jag vet inte hur folk reagerar.

En annan som har förstått problematiken med att tillhöra eliten:

/.../ Jag är så trött på dumma kommentarer kring kroppslängden. Vi som är långa får ofta frågan "hur lång är du egentligen"? Vad frågeställaren har för nytta av att veta det har jag aldrig förstått. Vi som är långa går ju inte omkring och frågar kortvuxna hur korta de är.
Kan det vara så att ni som är korta i rocken har komplex för er längd och är avundsjuka på oss som är långa? Eller är det så att vi som är långa är intelligentare och har mer sunt förnuft.
Rent bokstavligen måste vi se ner på er när vi pratar med er men för den skull behöver ni ju inte ge oss anledning att göra det i dubbel bemärkelse.
Kasta era komplex på sophögen men kasta dem inte på oss.

Gertrud

Det känns i alla fall skönt att vara medlem i en klubb med ordentliga inträdeskrav. "10000-meters", golf, Mensa med flera är ju klubbar där de flesta, om de vill, kan bli medlemmar. En cool klubb däremot är ju exempelvis "Moonwalker"-klubben, där man får jobba ordentligt för ett medlemsskap. Själv är jag med i "2-meters"-klubben och där kommer ju inte vem som helst med, hur mycket de än försöker. "80-tums"-klubben är jag givetvis också medlem i.

Allting som människan skapat är konstruerat av dvärgar, för att användas av dvärgar. [dvärg (enligt Bonniers svenska ordbok) = onormalt liten människa (dvs en person under 2 meter...)]

Veganer är helt okay, men de som kallar sig militanta är ju bara ett gäng idioter. Hur kan de tro att de kommer få folk att stödja deras budskap? Väx upp och tänk ut en annan strategi istället!

Ett lika korkat släkte är ju klottrarna. Även dessa måste ju tillhöra mänsklighetens intelligensreserv eftersom de verkar sakna hjärna.

[2001-06-15] Fler idioter kommer fram från sina gömställen. Vissa av EU-demonstranterna har i Göteborg satt nytt bottenrekord vad gäller patetiska och ynkliga människor. De hamnar i samma feghetsklass som kvinno- och barnmisshandlare.

[2002-09-14] En tanke som slagit mig när det gäller hur man förbrukar sin tid och hur mycket tid man lägger på att arbete. Jag har ett litet räkneexempel över hur man fördelar sina tilldelade timmar under en veckas tid:

    Totalt                  7 dgr * 24 tim = 168 tim
    Sova                    7 dgr *  8 tim = -56 tim
    Arbeta (inkl. lunch)    5 dgr *  9 tim = -45 tim
    Resa till/från arbete   5 dgr *  2 tim = -10 tim
    ------------------------------------------------
    Kvar                                      57 tim

Man lägger alltså i runda slängar 55 timmar på arbetet och har ca 57 timmar kvar till övrigt (dvs 1/3 av sin tid sover man, 1/3 arbetar man och 1/3 har man till övrigt). Då är inte eventuell träningstid mm inräknad, vilket i praktiken innebär att man tillbringar mer vaken tid med att arbeta jämfört med att umgås med familjen. Man börjar ju onekligen fundera på vad människan anser vara viktigt...

[Människor] äro ivrigt sysselsatta med planer på att förbättra sitt liv. /.../ Men detta siktande på framtiden innebär en stor livsförlust. Det flyttar fram varje dag, det rycker bort det närvarande medan det ger löften för ett ovisst kommande. Det största hindret för ett verkligt liv är den förväntan som beror av morgondagen, men förlorar den dag som är. Du ordnar och ombesörjer vad som ligger i ett ovisst ödes hand, men vad du har i din egen hand det låter du fara /.../ Deras liv är ytterst kort, som jämt äro i sysselsättning.

Seneca [Om livets korthet]

Från boken Universe, skriven av Kaufmann och Freedman, hämtas följande:

Indeed, astrology is not a science at all, but merely a collection of superstitions and hokum that tries to use some of the terminology of astronomy but which rejects the logical thinking that is at the heart of science.

Kommentarer överflödiga!

Any second now av och med Depeche Mode är i all sin enkelhet ett av de vackraste musikstycken som skapats.

En historia som skiljer agnarna från vetet:

An astronomer, a physicist and a mathematician were holidaying in Scotland. Glancing from a train window, they observed a black sheep in the middle of a field.
"How interesting," observed the astronomer, "all Scottish sheep are black!"
To which the physicist responded, "No, no! Some Scottish sheep are black!"
The mathematician gazed heavenward in supplication, and then intoned, "In Scotland there exists at least one field, containing at least one sheep, at least one side of which appears to be black from here some time."

Så några glada och positiva visdomsord från en gammal man:

Varen icke bekymrade för morgondagen. Den får själv bära sina bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga.

Matteus 6:34

Det var allt för tillfället. Var inte blyga, maila mig och berätta vad ni tycker om innehållet. Tog ni er tid att läsa ända hit, så har ni säkert några kommentarer. För jag antar (och hoppas) att ni inte höll med om allt? Syftet med dessa tankar och funderingar är ju bland annat att ni ska reagera!

First published by ΑΝΔΕΡΣ in June 1998
Logo for NNM
NNM Logo
Friends in need
CCF Cheetah Conservation Fund
NNM Clock
Random quote
Try not to become a person of success, but rather try to become a person of value.
Albert Einstein